Tussen al je kruidenpotjes staat er een specerij die je planten wonderen zal doen

door Skip

30 Augustus 2023

Tussen al je kruidenpotjes staat er een specerij die je planten wonderen zal doen
Advertisement

Bestaat er een wondermiddel voor planten? Nou als je gaat kijken bij al je kruiden in de keuken is er een kans dat er een heel degelijk hulpje te vinden is, 100% natuur en ook niet duur. Wanneer je een plant ziet groeien en gezond zijn, dan blijft dat toch iets moois om te zien, en dan vraag je je toch af, wat doen die mensen met groene vingers toch waardoor zij deze resultaten behalen? Elke plant heeft zeker zo zijn eigen behoeftes en een groot verschil kan al worden gemaakt wanneer hij qua belichting goed staat, dat het met vochtigheid en tocht goed zit en ook de bewatering. Maar de kans is ook zeer groot dat iemand die zijn (sier)planten heel nauwlettend in de gaten houdt dan ook wel zal beschikken over een heel arsenaal aan hulpmiddeltjes zal hebben voor de preventie of behandeling van problemen.

Een van deze middeltjes, volkomen natuurlijk en gratis is kaneel, de geurige specerij in vele toetjes (en andere dingen).

Advertisement
Creativo

Creativo

Kaneel wordt vaak gebruikt om smaak te geven aan toetjes en gebak, dranken en zelfs hartige gerechten vanwege de unieke smaak en vooral ook vanwege de geur. Maar kaneelpoeder kan ook een jokerkaart zijn die je kan trekken wanneer je voor planten moet zorgen.

Kaneel is een natuurproduct en kan, om precies te zijn, schimmels bestrijden. Het gebruik in de landbouw hiervan is al vaker onderzocht. Op tomatenplanten bijvoorbeeld is aangetoond dat kaneelwateroplossingen en gefilterd kaneelpoeder verkregen uit kaneelschors (die in de keuken wordt gebruikt!) de groei van bepaalde schimmels kunnen remmen en dat ze vervolgens het groeiproces van de planten hebben bevorderd.

Reden genoeg dus om zelf ook een antischimmelgoedje te maken dat tevens een natuurlijk stimuleringsmiddel is, zelfs met het kaneel wat je in de voorraadkast hebt staan. Ook als dit potje al een tijdje open heeft gestaan en zijn geur wat is vervlogen! De manier waarop je het moet gebruiken is echt heel eenvoudig: roer twee of drie theelepels kaneelpoeder door een halve liter warm water en laat dat minstens een hele nacht intrekken. Haal het door een filter en sproei het op de planten (of ook op de aarde) die je wilt behandelen. Het beste doe je dit 's ochtends vroeg, of laat in de middag begin avond.

Kaneel kan ook prima bepaalde insecten weren zoals mieren die vaak over planten lopen. Hiervoor kan je ook gewoon kaneelpoeder over de aarde strooien, juist rondom de planten.

Ooit ook al eens kaneel gebruikt voor je planten?

Advertisement