De voordelen van bananenschillen in de strijd tegen bladluizen en hoe je ze in je tuin kunt gebruiken

door Natasja

29 Juni 2023

De voordelen van bananenschillen in de strijd tegen bladluizen en hoe je ze in je tuin kunt gebruiken
Advertisement

Bladluizen zijn een veelvoorkomend ongedierte op balkons en in tuinen. Ze vormen de grootste bedreiging voor het welzijn van planten, voeden zich met hun sap en veroorzaken zelfs ernstige schade. Er zijn talloze soorten bladluizen, alleen al in Europa zijn er meer dan 800 bekend, en ze ontwikkelen zich allemaal voornamelijk in de lente in de jaren dat het warm en droog is. 

Er zijn veel remedies die gebruikt kunnen worden om de verspreiding van bladluizen tegen te gaan en de planten te beschermen. Gelukkig hebben bladluizen ook veel natuurlijke vijanden, vooral lieveheersbeestjes en wespen, die je naar je tuin met stuifmeelrijke bloeiende planten kunt lokken.

Een ander zeer effectief maar misschien weinig bekend natuurlijk middel is de bananenschil. Dit afvalproduct is eigenlijk een waardevolle bron voor de planten, niet alleen in de strijd tegen bladluizen, maar ook om hun welzijn te verbeteren. Laten we samen de voordelen van bananenschillen voor balkons en tuinen ontdekken.

Advertisement
Ravinel/Reddit

Ravinel/Reddit

  • Om een bladluizenplaag te voorkomen, kun je bananenschillen in kleine stukjes snijden, die je over de grond rond je planten strooit. De schillen geven een onaangename geur af aan de bladluizen, waardoor ze wegblijven. Dit is ook een uitstekende meststof voor de grond, die dankzij de schillen rijker zal zijn aan vitaminen, magnesium, calcium en stikstof.
  • Je kunt ook appel-, citroen- en knoflookschillen op dezelfde manier gebruiken: maak een krans door kleine stukjes van deze schillen te mengen en hang ze in de tuin, moestuin of op het balkon; hun geur zal ongedierte op afstand houden.
  • Als de plant al is aangetast door bladluizen, kun je ze gemakkelijk verwijderen door opnieuw bananenschillen te gebruiken: door de binnenkant van de bananenschil direct over de bladeren te wrijven, verwijder je de bladluizen en houd je het oppervlak glanzend en schoon.

Bananenschillen zijn ook erg handig voor andere doeleinden, zowel thuis als in de tuin:

  • Vloeibare meststof: doe bananenschillen in water en laat ze minstens 48 uur weken, filter vervolgens de vloeistof en gebruik deze om planten water te geven.
  • Mulch: de schillen zijn ook perfect als mulch, strooi het oppervlak rond je planten om een effectieve en voedzame mulchlaag voor je planten te creëren.
  • In huis: bananenschillen zijn ook een geweldige hulp bij het schoonmaken, vooral voor het poetsen van zilverwerk en het reinigen van lederwaren. 

We weten zeker dat je vanaf nu nooit meer de bananenschillen weggooit!

Advertisement