Op deze 4 handige manieren kan je as van de bbq of open haard opnieuw gebruiken in huis en tuin

door Skip

23 Augustus 2023

Op deze 4 handige manieren kan je as van de bbq of open haard opnieuw gebruiken in huis en tuin
Advertisement

Het kan zijn dat je op verschillende momenten in het jaar een vuur maakt. 's Winters om je te verwarmen als je een open haard hebt of een houtkachel einde zomer, wanneer je misschien met vrienden en familie bij de barbecue staat om wat te eten. Je doet dingen even op een andere manier dan normaal. Wanneer je dit allemaal thuis doet, wat doe je dan met de as die uiteindelijk overblijft? Doorgaans moet dat in het afvalverwerkingscircuit terechtkomen, dus het zou dan wel handig zijn om te weten dat je het op verschillende manieren kan hergebruiken.

As kan in vele situaties nog eens handig blijken te zijn. Als we het over as hebben bedoelen we overigens hier uitsluitend de as die voortkomt uit hout, niet van andere brandstoffen die doortrokken zijn van chemische stoffen. Hieronder laten we je enkele manieren zien waarop je houtas kan gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Slakken verjagen:as kan afschrikkend werken na contact. Wat betekent dit? Nou dat door as het moeilijker wordt voor slakken om zich te bewegen. Er zijn verschillende experimenten uitgevoerd wat dit aangaat en het is bewezen dat met name eikenhoutas de opmars van zelfs middelgrote slakken (zoals Spaanse wegslakken) kan stuiten. In algemenere zin zijn er ook anecdotische bewijzen te vinden waaruit blijkt dat zelfs kleinere slakken niet langs een begrenzing van uitgestrooide as over aarde (of over tegels) kwamen. Een afzetting maken met as is dus een simpele en goedkope oplossing wil je delen van de tuin inclusief perkjes, slakkenvrij houden!

Als toevoeging aan compost: as toevoegen aan de composthoop is een goed idee als je de compost daarna gaakt gebruiken voor niet-zuurminnende planten, in tuinaarde of in de buurt van deze planten. Door as raakt de aarde meer verzuurd. Gebruik het dus niet voor rodondendrons, azalea's of fruitbomen en elke andere variëteit die graag een zure bodem heeft.

Direct in de aarde rondom planten: ook hier geldt, alleen rondom planten die niet-zuurminnend zijn. Je kan circa 60 mg as per vierkante meter gebruiken. Je mag dit alleen doen einde winter zonder te overdrijven. Afhankelijk van het type hout dat verbrand is en de leeftijd van dat hout levert dat in variërende hoeveelheden kalium aan de grond.

Voor de schoonmaak:als je weet hoe je een loog moet maken kan je twee verschillende schoonmaakproducten voor thuis maken. Loog maak je met afgekoelde, zeer goed gezeefde as. Je bedekt de as in een laag water en laat dit meer dan een uur pruttelen. Vervolgens laat je het geheel minstens een nacht lang rusten. En uiteindelijk zie je dan een solide bezinksel en "vies water." Het water is dan de loog, wat je kan gebruiken om zeep mee te maken zoals men dat vroeger deed. De solide substantie is een prima schuurmiddel waarmee je aangekoekte vuil zoals bijvoorbeeld aan de onderkant van pannen, wegkrijgt!

Advertisement