Om onkruid in de moestuin te verwijderen kun je een eenvoudige ijzeren kleerhanger recyclen

door Natasja

10 Juni 2024

ijzeren kleerhangers en een hulpmiddel tegen onkruid gemaakt van een van de twee
Advertisement

Een moestuin verzorgen betekent ook altijd het vele onkruid tegen houden dat met verschillende groenten concurreert om de voedingsstoffen in de grond te benutten, dus je moet oppassen dat je die ongewenste planten niet laat groeien waar tomaten, courgettes en alle andere vruchten het best tot hun recht zouden moeten komen. Eén manier om te voorkomen dat ze gaan groeien tussen de rijen "goede" planten, is door ze weg te schrapen met een eenvoudige ijzeren kleerhanger.

Advertisement

De ijzeren kleerhanger gebruiken om onkruid te verwijderen

Waldemar/Pexels

Iedereen heeft wel eens ijzeren kleerhangers in de kledingkast te hebben: het zijn die van de wasserettes, maar ook de goedkopere die je kunt kopen. Ze zijn goed voor bepaalde hardere kledingstukken, maar ze lopen het risico andere kledingstukken te beschadigen die delicater zijn of kunnen vervormen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze ook kunnen roesten en stoffen kunnen beschadigen. Onder het gewicht van bepaalde broeken of jassen hebben kleerhangers de neiging om te buigen, waardoor ze onbruikbaar worden tenzij je ze steeds opnieuw in vorm brengt.

Het feit dat ze kromtrekken of roesten maakt echter niet uit als je ze in de moestuin wilt gebruiken. Een zeer populaire en goedkope truc is om een tang en een schaar te nemen en een stuk draad af te knippen dat lang genoeg is om in een lange "U"-vorm te worden gebogen. Dit gebogen deel wordt het handvat. Aan de andere kant wordt het rechte stuk ijzerdraad naar het uiteinde toe in een rechte hoek gebogen om een "L" te vormen. Het is dat loodrechte lipje dat het onkruid zal verwijderen.

In feite is de zelfgemaakte onkruidverwijderaar met slechts twee handelingen klaar: je houdt hem vast (beter met handschoenen) bij de gebogen "U"-kant en zorgt ervoor dat je het andere uiteinde, het uiteinde dat in een "L" is gebogen, over de grond haalt, zodat het net onder het oppervlak wordt geschraapt en het groeiende onkruid er moeiteloos wordt uitgetrokken.

Dit is natuurlijk een systeem om de grond elke twee of drie dagen te onderhouden, en niet een systeem om de grond te ontdoen van onkruid dat al veel meer tijd heeft gehad om te groeien en te gedijen. Daarom is het goed voor de moestuin, vooral in het stadium waarin groenten of vruchten al goed gegroeid zijn en je bijna elke dag water geeft of de vruchten plukt.

Advertisement

De geoptimaliseerde versie van de kleerhanger-onkruidverwijderaar

Stappen van een procedure voor het met de hand vervaardigen van een ijzeren kleerhanger tot een hulpmiddel voor het verwijderen van onkruid

Video tutorial via RED Gardens/YouTube

In een nuttige video (https://www.youtube.com/watch?v=gU7JvxMYlnY&t=242s) van het RED Gardens-kanaal worden andere manieren uitgelegd om de truc met de kleerhanger te optimaliseren.

De eerste verbetering die hij aanbeveelt is om het gedeelte van de kleerhanger dat de grond afschraapt plat te maken door er met een hamer op een hard oppervlak (zoals de brede kant van een ijzeren element) tegenaan te tikken. In plaats van de ronde kerndraad kan zo'n soort niet-snijdend "blad" beter onder de grond schrapen en de te verwijderen onkruidzaailingen meenemen.

In de video zie je ook andere handige vormen die de ijzeren kleerhanger kan aannemen, en er wordt ook uitgelegd dat, in vergelijking met het handvat, de hoek van de ijzeren punt die door de grond gaat groter of kleiner kan zijn, afhankelijk van hoe lang het handvat is, of van of je onder een dikke, lage kruin (zoals die van aardappelen) wilt reiken.

Kortom, met slechts een paar minuten werk zou je van twee of drie kleerhangers evenzoveel rudimentaire onkruidverwijderaars kunt maken met de ideale vorm en grootte om al het ongewenste onkruid uit de moestuin te verwijderen!

Advertisement