Om onaangename geuren uit de vuilnisbak in de keuken te voorkomen, kun je een paar slimme trucjes proberen

door Natasja

10 Juni 2024

Advertisement

Een vuilnisbak in de keuken, ontworpen om afval in te bewaren, zal altijd onaangename geuren produceren, maar er zijn manieren om dit niet te snel te laten gebeuren. En zo is het met de juiste trucjes juist mogelijk om een aangename geur te ruiken en de meer vervelende effecten tegen te gaan die afval, vooral organisch afval, meestal genereert in de keuken.

Advertisement

1. Identificeer de ergste vijanden in het afval

Needpix

De beste maatregel is om de vuilniszak vaak te vervangen, zodat de vuilnisbak zo vaak mogelijk geleegd wordt. Het is echter ook zo dat als je geen manier hebt om iets op de composthoop te gooien, je nog steeds met halfvolle zakken zit die zich ergens anders opstapelen, om nog maar te zwijgen over het feit dat hoe biologisch afbreekbaar het plastic in die zakken ook is, het nooit goed voor het milieu is om al die zakken te gebruiken.

Wat moet je doen? Je kunt alleen snel ingrijpen als er bepaalde soorten afval zijn die moeten worden weggegooid: verse visresten zijn de allereerste die zo snel mogelijk moeten worden weggegooid. Je kunt ook besluiten om ze altijd in een aparte zak te doen. En hetzelfde geldt voor restjes vers voedsel die bedorven zijn, vooral als er al schimmel en veel vocht of slijm in zit. Anders kun je nog even wachten.

Een gewoonte maken van composteren is dan erg handig om afval op een natuurlijke manier weg te gooien en productief te hergebruiken voor de groene hoekjes.

Advertisement

2. Regelmatig schoonmaken met anti-geurmiddelen

vasile/Amazon


De beste vuilnisbakken zijn degene die ook gemakkelijker schoon te maken zijn, meestal met een uitneembare binnenemmer die gemakkelijker en vaker gewassen kan worden, en een grotere houder - nog beter als die van metaal is. Onaangename geuren "ontsnappen" niet zo gemakkelijk met twee houders in elkaar.

Een of twee keer per week de vuilnisbak uitspoelen is een goede gewoonte, en het is aan te raden om dit te doen nadat je er azijn in hebt gespoten en het een paar minuten hebt laten inwerken.

Als alles weer droog is en klaar voor een nieuwe zak, kun je gebruikmaken van een aantal handige trucjes.

  • Strooi wat baking soda op de bodem van de emmer met de zak. Dat absorbeert onaangename geurtjes, en als je niet nat wordt van wat er uit de zak zelf kan lekken, kun je wachten om de zak om de twee of drie keer te vervangen. Een dun laagje baking soda is genoeg, dus ongeveer drie eetlepels.
  • Op dezelfde manier zijn er mensen die perfect droog koffiedik gebruiken, dat echter vaker moet worden vervangen.
  • Maak gebruik van essentiële oliën. Dit kun je doen door een paar druppels te gieten op de baking soda dat je op de bodem hebt gestrooid, of door wattenschijfjes te gebruiken, of nog beter, door een druppel essentiële olie naar keuze op een zelfklevend viltje te gieten, zoals de viltjes die je onder stoelpoten legt om het geluid te dempen, en dat je handig aan de onderkant van het deksel kunt plakken, waar het veel moeilijker vuil wordt en dus langer meegaat.
  • Schillen van citrusvruchten: deze kunnen ook worden toegevoegd aan de baking soda op de bodem, of in de vuilniszak zelf. Natuurlijk moeten het alleen schillen zijn zonder ook maar een beetje pulp, want dat zou snel gaan rotten en de situatie erger maken.
  • Oude droogtrommeldoekjes: als je ze in de droger gebruikt, leg ze aan het einde van elke droogcyclus apart. Ze zullen nog een beetje geurig zijn en je kunt ze op de bodem of zijkanten van de vuilnisbak leggen, en er ook een beetje essentiële olie naar smaak over gieten.
  • In plaats van baking soda, als je dat hebt, kun je ook kattenbakvulling gebruiken, of het zand dat op de bodem van vogelkooien wordt gedaan. Vergeet natuurlijk niet om dit te vervangen zodra het doordrenkt raakt met onaangename geuren of gemorste vloeistoffen.

Heb je al een van deze methodes geprobeerd?

Advertisement