5 uitstekende bodembedekkers voor de tuin om paden, gazons en bloemperken mee te bedekken

door Natasja

10 Juni 2024

Advertisement

Waarom zou je in plaats van veel kale vloeren of het gebruikelijke gazon geen bodembedekkers op de grond laten groeien, tussen de tegels van een oprit of ook in bloembedden? Je zou geen kale grond zien, de grond zou koeler blijven, ook in de zomer, en in plaats van onkruid zouden we soorten in aantrekkelijkere vormen en kleuren zien. Er zijn veel bodembedekkers om uit te kiezen en hier zijn er een paar die je favoriet in de tuin kunnen worden.

Advertisement

Kleine tijm (Thymus serpyllum L.)

een vlakte van grind bedekt met kleine tijm

@whitstablekitchen/Instagram

Het is misschien wel de bekendste van alle bodembedekkers en wordt ook vaak gebruikt als beloopbare bodembedekker, zij het met bepaalde beperkingen: gazons riskeren te "verdwijnen" wanneer ze aan zwaar verkeer worden blootgesteld en voor alle andere bodembedekkers geldt dit evenzeer. Dus de kleine tijm is geweldig voor het bedekken van de ruimte tussen platen en bakstenen van paden, maar ook voor bodembedekking op hellingen, gazons en in bloemperken, of als tapijt op stenen trappen of om alle ruimtes in een rotstuin te versieren, maar het is nog steeds een plant waar je niet elke dag op moet lopen.

Hij is winterhard en geurig en houdt van zonnige plaatsen waar hij in de late lente bedekt is met kleine bloemen die variëren van roze tot paars, afhankelijk van de variëteit.

Advertisement

Vlambloem (Phlox stolonifera)

een bloembed bedekt met vlambloem

@raggarden_mellerud/Instagram

Vergeleken met tijm zijn de bloemen van de vlambloem zeker opzichtiger, maar de plant blijft erg laag en compact, met kleine blaadjes. Hij groeit dicht en waar hij staat is meestal geen ruimte voor onkruid. Hij houdt van zon en goed gedraineerde grond en werkt in bijna alle situaties die voor de kleine tijm zijn genoemd. Het is zeker het overwegen waard om hem in huis te nemen!

3. Kruipend zenegroen (Ajuga Reptans)

@svartalyyan/Instagram

Een andere grote favoriet onder de bodembedekkers, het kruipend zenegroen, bestaat in veel verschillende cultivars: de wilde vorm groeit in het wild in het bos, in halfschaduw. Maar als hij genoeg licht krijgt, geeft hij een prachtige bloei, met pluimen paarse of blauwachtige bloemen die oprijzen uit het tapijt van afgeronde bladeren. De variëteiten die nu te koop zijn, hebben ook bonte bladeren in wit, rood, paars, roze of donkerbruin; de bloemen variëren ook van wit tot donkerpaars, dus je hebt keuze te over.

Zet deze plant echter niet in te zure grond, het is daarom niet aan te raden om hem onder coniferen te kweken, waar hij moeite kan hebben om zich naar wens te verspreiden.

Corsicaanse munt (Mentha requienii)

@enskimrandetradgard/Instagram

Stel je een uitgestrektheid van microscopisch kleine blaadjes voor: dat is de charme van de Corsicaanse munt, een plant die eruitziet als een miniatuur. Deze mediterrane plant geeft de voorkeur aan een koel maar niet koud, licht vochtig klimaat en een schaduwrijke standplaats. De bloei is niet opvallend, maar wanneer de kleine lila bloemetjes verschijnen, zijn ze echt prachtig! Hij kan ook licht worden betreden, dus hij zou het goed doen in de tussenruimten van een verharde plek of oprit.

Sedum rupestre "Angelina"

@suculentas.y.cactus_/Instagram

Deze sedum is inheems in de bergachtige gebieden van Centraal- en West-Europa en vormt een lichtgroen tapijt dat geel kleurt (vooral als hij in de volle zon staat) en groeit erg snel. Bij herfsttemperaturen kan hij oranje en rood kleuren, waardoor hij het hele jaar door bijzonder decoratief is. Na één of twee jaar kan hij ook gele stervormige bloemen gaan produceren in de zomer. Perfect in rotstuinen of als bedekking van een aantal bloembedden met zeer drainerende grond.

Welke van deze planten zou jij het liefst willen kweken?

 

Advertisement