Chocoladebloem: de plant die je vast wilt hebben, met zijn onmiskenbare kleur en geur

door Natasja

09 Juni 2024

Advertisement

Een bloem die naar chocolade ruikt, met donkere, fluweelachtige bloemblaadjes: dat is de schoonheid van de zogenaamde "chocoladebloem", oftewel Cosmos atrosanguineus, een vaste plant die echt de moeite waard is om toe te voegen aan je groene hoekje. Hij is prachtig in potten en creëert kleur in bloemperken. Hij ziet eruit als een donkerrood madeliefje en heeft een onweerstaanbare chocoladegeur. Laten we eens wat meer te weten komen over hoe deze plant wordt gekweekt.

Advertisement

De chocoladebloem kweken

@mariapaalmbacken/Instagram

Deze donkergroenbladige plant houdt van zonnige plaatsen. Hij kan in potten worden geplant, die nooit te klein zijn, zodat er een mooie struik van compacte bladeren ontstaat waaruit de slanke stengels groeien die de bloemen vasthouden; en natuurlijk ook in de grond. In het laatste geval is het aan te raden om de bollen ongeveer 40 cm uit elkaar te planten.

Zorg er wel voor dat je een beschutte plaats kiest: het is een plant die strenge winters kan verdragen (ook in potten), maar het is toch beter dat ze niet te lijden heeft onder de ergste winterkou. Voorkom daarom dat hij teveel in de wind staat en als in jouw gebied de temperaturen veel dalen in het koude seizoen, bedek de grond dan met schors of bladeren.

Als het klimaat daarentegen erg streng is, moet de cosmos atrosanguineus op dezelfde manier behandeld worden als dahlia's: de knol wordt in de vroege herfst gerooid om hem op een donkere, droge plek te zetten en dan aan het eind van de winter weer in de grond geplant als er geen risico meer is op late vorst.

De grond moet rijk maar goed gedraineerd zijn.

Advertisement

@floralinnea/Instagram

De maximale grootte is 70 cm, precies het hoogste punt dat de bloemen kunnen bereiken, en kan gecombineerd worden met bloemen zoals lavendel, gazania (middaggoud) of heliantemum. Uiteraard kan ze ook gecombineerd worden met andere cosmosvariëteiten voor een kleurrijke plek.

Omdat het een makkelijk te kweken plant is, krijgt hij ook niet al te veel water: wacht met water geven tot de grond opdroogt en wees iets voorzichtiger met bloemen in pot, waar de grond in de zomer veel sneller opwarmt en uitdroogt en in de winter langer nat en koud dreigt te blijven.

De bloei kan al in juni beginnen en tot oktober duren, dus het is een plant die een groot deel van het jaar klaar is om het huis en tuin of balkon te versieren!

@mk_nonnon/Instagram

Als je ziet dat ze in de winter verdwijnen, geen paniek: behalve in zeer milde klimaten hebben ze de neiging om hun bovengrondse deel te verliezen als het koud wordt, om in de lente weer uit te lopen. Er zijn mensen die aanraden om ze in potten te kweken als je vertrouwd wilt raken met deze planten, en pas daarna over te gaan op het kweken in de volle grond.

Zoals je je gemakkelijk kunt voorstellen, zijn zulke geurige bloemen ook een onweerstaanbare lokroep voor bijen en vlinders: ze toevoegen aan de tuin en het balkon verblijdt je dus met iets moois en geurigs, maar is ook goed voor het milieu!

Wil je proberen deze unieke plant te kweken?

Advertisement