Hoe je de kussens kunt opfrissen zonder per se te wassen

door Natasja

09 Juni 2024

Advertisement

Een kussen opfrissen, onaangename geuren verwijderen en het fris laten ruiken, zelfs zonder het kussen te wassen, lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Er zijn een paar trucjes die je tot een vaste gewoonte kunt maken, zodat je zo goed mogelijk van de kussens kunt genieten, zelfs als er al enige tijd is verstreken sinds de laatste wasbeurt en het nog geen tijd is om ze weer in de wasmachine of de teil voor handwas te stoppen.

Advertisement

Een kussen opfrissen met natuurlijke methodes

americanblossomlinens/Instagram

Hoewel de kussens waar we elke nacht op slapen en de meest gebruikte kussens in huis regelmatig worden gewassen, gebeurt dit niet zo vaak dat de kussens zelf altijd even fris en geurig blijven. Ziektekiemen en bacteriën vermenigvuldigen zich snel op plaatsen waar zweet, dode huid, haar of dierenharen en ander vuil zich ophopen. Dus wat kun je doen? Je kunt vertrouwen op een paar natuurlijke remedies.

Een goede gewoonte is bijvoorbeeld om de kussens een paar uur bloot te stellen aan de zon. Juist de frisse lucht en UV-stralen zijn hier je beste vrienden - en de techniek werkt ook met dekens en dekbedden. Dus neem de kussens elke keer wanneer je kunt, vooral in de zomer, klop ze op om ze te ontdoen van vuil en leg ze vervolgens op een geventileerde plek in de zon. Dit verwijdert het vocht dat bacteriën en huisstofmijt doet gedijen, en daarmee ook onaangename geuren!

Een ander middel dat je vast in de voorraadkast hebt staan is hetzelfde middel dat je kunt gebruiken op bekleding in het algemeen, van tapijten tot banken tot matrassen! Je zult het al geraden hebben: het is baking soda. Strooi het op het kussen (het is ook goed als het in de zon ligt), wacht minstens 30 minuten en schud of borstel het er dan af, of beter nog, zuig elk korreltje op. Ook dat absorbeert geurtjes en vocht waardoor je een beslist geregenereerd kussen krijgt.

Advertisement

Hoe laat je de kussens lekker ruiken?

Rawpixel

Als volgende stap kun je de kussens ook parfumeren met een paar altijd goede methodes.

  • Doe er een paar druppels van een essentiële olie naar keuze op. Om ontspanning en slaap te bevorderen is lavendel altijd een goede optie, maar eigenlijk helpt elke geur die je lekker vindt om je zenuwen te kalmeren en geeft het je een aangenaam gevoel, klaar om je te verwelkomen wanneer je je hoofd op het kussen laat rusten. In de zomer is het gebruik van balsamische essentiële olie zoals pepermunt of eucalyptus een enorme hulp in de strijd tegen de hitte van zwoele nachten die je ervan weerhoudt in slaap te vallen!
  • Zakjes lavendel of andere gedroogde kruiden: net als de parfums voor lades en kasten, is een nog kleinere hoeveelheid, in een zakje gestopt zodat je niet overal kruimels van bloemen en bladeren vindt, een natuurlijk middel dat het proberen waard is!
  • Droogtrommeldoekjes: een droogtrommeldoekje past perfect in het kussensloop en parfumeert het delicaat. Het werkt ook met gebruikte doekjes, als ze nog een beetje lekker ruiken. En als dat niet zo is, kun je er  essentiële olie op sprenkelen en werkt het op dezelfde manier! Dezelfde techniek, natuurlijk, kan toegepast worden door restjes geurende stof te maken die je in het kussen kunt stoppen!

Advertisement