Geen ladders of loopvlakken op het dak: je kunt de schoorsteen ook op andere manieren schoonmaken

door Natasja

08 Juni 2024

Advertisement

Nadat je je schoorsteen de hele winter hebt gebruikt, of om hem weer klaar te maken als het koude seizoen eraan komt, moet je hem altijd grondig schoonmaken, en je kunt dit doen zonder op het dak te hoeven klimmen. Geen lange ladders of gevaarlijke loopvlakken over de dakpannen zonder de juiste veiligheidsmaatregelen: met een paar remedies die je zelf kunt proberen, voorkom je in de meeste gevallen dat je een professionele schoorsteenveger moet inschakelen.

Advertisement

Schoorsteenreinigingstechnieken om te proberen

gedoofde open haard in een woning

Filippo Giunchedi/Flickr

Er zijn enkele vrij gemakkelijk te vinden hulpmiddelen waarmee je de schoorsteen en het rookkanaal kunt schoonmaken zonder dat je het dak op hoeft en door de schoorsteen naar binnen moet. Maar er zijn ook producten die het schoonmaken gemakkelijker maken, vooral tussen de momenten van gebruik van de open haard door.

  • Borstels met een flexibele steel

Hiermee kun je de binnenkant van de schoorsteen van beneden naar boven schoonmaken. Begin met een deel van de steel om de dichtstbijzijnde delen te bereiken en je kunt de steel dan verder uitschuiven om helemaal naar boven te schrobben en vuil te verwijderen.

  • Roterende reinigingsets

Deze bestaan uit borstels die verbonden zijn met boormachines en ook uitgerust zijn met een flexibele steel. Eerst sluit je de borstel aan op de steel en dan de steel op de boormachine. Het is dan voldoende om de boormachine zelf te bedienen om de haren van de borstel tegen de wanden van de schoorsteen en het rookkanaal te laten werken, met veel minder inspanning.

  • Chemische reiniging

Dit zijn brandende poeders of houtblokken gemaakt van stoffen die roet- en creosootaanslag helpen afbreken. Ze kunnen mechanische reiniging niet volledig vervangen, maar zijn een uitstekende onderhoudstechniek tussen het reinigen door.

Omdat dit alles vervolgens een hoop roet en puin op de bodem van de schoorsteen genereert, is het altijd een goed idee om voorbereid te zijn om alles te verwijderen met een asafzuiger, d.w.z. een stofzuiger die speciaal voor dit soort werk is ontworpen en die over het algemeen handig is voor iedereen die as uit de schoorsteen moet verwijderen tijdens het seizoen waarin de schoorsteen in werking is.

Advertisement

Waarschuwingen

een oude zwartgeblakerde schoorsteen op een dak

Martin Vorel/libreshot

Dit zijn werkzaamheden waarbij je in contact komt met mogelijk schadelijke stoffen: het is daarom essentieel om het schoonmaken met de juiste bescherming aan te pakken, vooral voor de luchtwegen en de ogen.

Het spreekt voor zich dat het schoonmaken moet gebeuren als de schoorsteen minstens een paar dagen uit heeft gestaan, zodat alle delen van de verbrandingskamer en het rookkanaal absoluut koud zijn.

In elk geval waarin je belemmeringen bij het manoeuvreren opmerkt, is het beter om niet aan te dringen en de professionals in te schakelen. Hetzelfde geldt als je merkt dat de binnenwanden van de schoorsteen bedekt zijn met een te dikke laag creosoot, die zorgvuldig moet worden verwijderd om brandgevaar te voorkomen.

De correcte reiniging van de schoorsteen betekent minder risico's voor jezelf, maar vooral een betere werking van het hele systeem, dus het is de moeite waard om de methode te vinden die voor jou het beste is om schoorstenen te hebben die altijd in goede staat verkeren.

Advertisement