Baking soda is een effectief ecologisch onkruidbestrijdingsmiddel, maar moet met voorzichtigheid worden gebruikt

door Natasja

07 Juni 2024

Advertisement

Baking soda is een van de bondgenoten in de strijd tegen onkruid in de tuin, maar bij onzorgvuldig gebruik kan het ongewenste schade toebrengen aan de groene ruimtes. Het is beslist veiliger voor ons en de huisdieren en minder giftig dan veel onkruidverdelgers. Deze groene methode moet worden gebruikt met een beetje gezond verstand en in combinatie met andere voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat er in korte tijd meer onkruid verschijnt.

Advertisement

Onkruid verwijderen met baking soda

paardenbloemplanten ontspruiten tussen rotsen

picryl

Iedereen met zelfs maar een paar vierkante meter bestrating in de tuin weet dat de strijd tegen onkruid elk jaar opnieuw wordt gevoerd, hoe krachtig de onkruidverdelger die je gebruikt ook is. En dan hebben we het er nog niet eens over dat die stoffen echt schadelijk zijn voor het milieu en ook gevaarlijk voor ons en de dieren rondom het huis.

Daarom gaat men vaak op zoek naar ecologische alternatieven, waaronder baking soda.

Hoe wordt baking soda gebruikt om onkruid te verwijderen? Je kunt baking soda direct op het onkruid smeren, bijvoorbeeld met een lepel, maar het is beter om het op te lossen in een beetje water. Je hebt niet veel water nodig, net genoeg om een vloeibaar product te krijgen dat het onkruid zelf nat maakt en in de grond rond de wortels dringt. Om dit te doen, warm je eerst het water dat je gaat gebruiken een beetje op en neem je een fles of een andere houder dan de gebruikelijke gieter, zodat je kunt voorkomen dat er sporen van baking soda in achterblijven voor de volgende keer dat je een goede plant water geeft.

Waarom werkt het en wat zijn de risico's? Baking soda werkt als een onkruidverdelger vanwege het zout dat het bevat. Dit droogt de planten uit, waardoor ze geen water en voedingsstoffen meer kunnen opnemen en uiteindelijk doodgaan.

De reden waarom het met voorzichtigheid moet worden gebruikt, ligt echter in het feit dat baking soda elke plant kan uitdrogen en doden. Dus als het in de grond terechtkomt waar zelfs de planten wortelen die je wilt redden, maakt het geen verschil en zal het ze zeker beschadigen. Daarom wordt het alleen aanbevolen om het op verharde oppervlakken te gebruiken en niet naast bloemperken.

Advertisement

De baking sodamethode stimuleren

onkruid groeit tussen de bestrating van een privé binnenplaats

mdunn95/Reddit

Indien gewenst kan er ook een ander ingrediënt worden toegevoegd aan het mengsel van water en baking soda. Het recept kan bijvoorbeeld zijn:

  • 1 kg baking soda
  • Genoeg water (bij voorkeur kokend water, dat is nog schadelijker voor planten) om de baking soda in op te lossen
  • 1 fles azijn
  • een eetlepel of twee afwasmiddel

Meng alles in een emmer en giet dan altijd alleen daar waar onkruid staat en geen planten die je wilt houden.

Het afwasmiddel wordt gebruikt om al het mengsel langs de beschermende barrière te krijgen die vaak de bladeren en stengels van planten bedekt, zodat de azijn de plant zelf verzadigt. Bovendien zorgt de viscositeit ervoor dat de baking soda zich beter hecht aan het oppervlak van de planten zelf.

Hoe voorkom je dat onkruid weer in de tuin groeit?

Elke groene methode, van onkruid wieden met de hand tot de zojuist genoemde truc, kan de groei van nieuwe planten niet voorkomen. Om het verschijnen van ander onkruid uit te stellen, raden we daarom aan om gleuven in buitenvloeren op te vullen met polymeerzand (dat wordt gebruikt voor voegen) en vervolgens te vegen zodat het zand alleen in de voegen en gleuven zit (en niet op de rest van het vloeroppervlak), natgemaakt met de tuinslang. Het zand zal bijna een lijm worden die die gleuven afdicht, waardoor het veel moeilijker wordt voor zaden om erin te vallen en voor planten om er te groeien.

Vergeet vervolgens niet dat je de natuur op de een of andere manier tegemoet kan komen door zelf kruidachtige bodembedekkers te planten als decoratie tussen de ene steen of tegel en de andere in de patio's en paden!

Advertisement