Kleine kamer of logeerkamer: er zijn andere alternatieven dan de klassieke slaapbank

door Natasja

08 Juni 2024

Advertisement

Welk bed in een kleine kamer? Naast de gebruikelijke slaapbank zijn er verschillende alternatieven om te overwegen. Soms kun je een tijdelijke bedconstructie maken alleen voor de komende gast, of je kunt ruimte winnen in de kleine slaapkamer door inbouwmeubels te gebruiken. Er zijn verschillende ideeën om te overwegen en hier zijn enkele van de populairste.

Advertisement

1. Een meerlaags bed

@loafhome/X

Meestal zijn slaapbanken van die in elkaar grijpende constructies die naar behoefte kunnen worden in- of uitgeklapt: overdag of wanneer ze niet nodig zijn, zijn ze banken en worden ze uitgeklapt om het slaapgedeelte te creëren. En dan zijn er nog de ladebedden, zodat er een extra persoon kan slapen in dezelfde kamer waar normaal maar één persoon kan slapen. Het "Two Pack Daybed" model van Loaf is een beetje van dit alles, maar zonder de noodzaak van vreemde mechanismen.

Het houten frame onthult meteen de andere matras, ingeklemd tussen de twee houten planken. Het kan dus dienen als een comfortabele bank in het algemeen, maar biedt ook de mogelijkheid om de extra matras op de grond te leggen wanneer dat nodig is voor een extra gast om op te slapen op het laatste moment.

Advertisement

2. De dunne matras om te gebruiken wanneer nodig

JQ/Shinsegae

Inspiratie komt uit het Verre Oosten. In Japan zijn het futons, in Korea yo-matrassen: er zijn vandaag de dag nog steeds veel mensen die deze oplossingen gebruiken om ruimte te besparen. In die culturen had en heeft één kamer vaak meerdere functies, dus was het nodig om het bed uit de weg te kunnen halen om bijvoorbeeld overdag plaats te maken voor een salontafel.

Vandaar het idee van dunne, flexibele matrassen, die naargelang het geval kunnen worden opgerold of gewoon opgevouwen als grote dekbedden. Een ideale oplossing voor wie geen logeerkamer heeft, maar de vrije vloer van een kamer kan gebruiken om er een te worden als dat nodig is. En het kan ook een verschil maken in echt krappe eenkamerappartementen, die meteen ruimer worden!

3. Het bed verbergen

manomano.it

Bereken de afmetingen goed en kijk of het de moeite waard is om opklapbedden te plaatsen, die met kantelmechanismen in sommige kasten passen. In gesloten toestand ziet het eruit als een kledingkast die geen vloerruimte inneemt, waardoor de kamer veel comfortabeler is om overdag te gebruiken, of wanneer er niemand in slaapt.

4. Alle beschikbare ruimte innemen

projectnursery.com

Er zijn gevallen waarin zolders, garages, veranda's en andere meestal weinig gebruikte ruimtes de extra slaapkamer kunnen worden. En als je echt alleen een slaapruimte nodig hebt met verder weinig anders, waarom zou je het bed dan niet alle ruimte laten innemen?

In eenkamerappartementen kunnen ook speciale nissen worden gemaakt met meubelwanden of gipsplaat, die het slaapgedeelte omsluiten en effectief afscheiden.

5. Pallets om de situatie even snel op te lossen

Pinterest

De kamer is er, de ruimte is er, maar je hebt geen manier om op zoek te gaan naar het ideale bedframe? Je kunt het in een handomdraai maken met eenvoudige pallets: ze vormen het platform waarop je de matras plaatst, en klaar ben je!

Advertisement

6. Loft-bed

Pinterest

Als de grootte van de kamer, vooral de hoogte van het plafond, het toelaat... Waarom zou je het bed niet verhogen? Voor een slaapkamer in loftstijl kunnen situaties worden gecreëerd die doen denken aan verlaagde plafonds: verhoogde platforms, zelfs van slechts een meter hoog, die ruimte creëren die kan worden gevuld met planken of boekenkasten. Op deze manier wordt er veel meer volume gecreëerd in hetzelfde gedeelte van de kamer dat kan worden gebruikt om voorwerpen op te bergen, zonder dat het rommelig is.

Welke oplossing is het meest geschikt voor jou?

Advertisement