Waarom deze 8 dingen nooit op zolder bewaard moeten worden

door Natasja

12 April 2024

Waarom deze 8 dingen nooit op zolder bewaard moeten worden
Advertisement

Zeker nu de huizen steeds kleiner zijn, is het handig om een zolder te hebben voor alle spullen die zelden worden gebruikt (ook al zullen ze in de meeste gevallen nooit meer gebruikt worden) om het huis op orde te houden.

Niet al de spullen kunnen echter gemakkelijk op zolder worden opgeborgen, niet alleen vanwege de beschikbare ruimte, maar ook en vooral vanwege de klimatologische omstandigheden die in deze ruimte heersen. Laten we hieronder eens kijken waarom je deze 8 dingen nooit op zolder moet bewaren.
 
 
 
 
 
 

Advertisement

1. Leren voorwerpen

1. Leren voorwerpen

Pxhere

De zolders zijn vaak onderhevig aan klimaatveranderingen en omstandigheden zoals vocht en kou in de winter en hoge temperaturen en droogte in de warmere maanden. Leren voorwerpen kunnen eenvoudig beschadigd raken door deze omstandigheden, schimmel ontwikkelen bij hoge vochtigheid en uitdrogen en barsten bij droogte en extreme hitte.

Advertisement

2. Kunstwerken en muziekinstrumenten

2. Kunstwerken en muziekinstrumenten

Pexels

Kunstwerken zijn erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk beschadigd raken door voortdurende schommelingen van vochtigheid en temperatuur. Ook instrumenten van hout en dierlijke vezels kunnen gemakkelijk beschadigd raken door de vochtigheid op de zolder en de constante temperatuurschommelingen, vooral als ze worden bewaard in kisten waar stof in zit. In niet echt optimale omstandigheden worden deze voorwerpen en instrumenten gemakkelijk beschadigd door vocht en zijn ze gevoelig voor schimmelvorming.

Bewaar deze voorwerpen bij voorkeur in geschikte, klimaatgecontroleerde houders om ze langer te kunnen bewaren.

3. Boeken, documenten en kartonnen dozen

3. Boeken, documenten en kartonnen dozen

needpix.com

Net als leer, hout en textiel wordt papier ook gemakkelijk beschadigd doorvocht en constante temperatuurschommelingen en is het bijzonder gevoelig voor schimmel en ongedierte. Pas ook op voor de dozen waarin je spullen bewaart: als ze van karton zijn, kunnen ze na verloop van tijd verslechteren, waardoor je ze moet vervangen.

Verplaats boeken en documenten naar een plek in huis die niet onderhevig is aan vocht- en temperatuurschommelingen en geef de voorkeur aan sterkere dozen om al je spullen op zolder te bewaren.

4. Verven, vernissen en schoonmaakmiddelen

4. Verven, vernissen en schoonmaakmiddelen

Pexels

Ook als ze perfect zijn afgesloten, zijn chemische stoffen gevoelig voor temperatuurschommelingen en kunnen ze dus gemakkelijk bederven vóór ze worden gebruikt als ze op de zolder worden bewaard; sommige producten zijn ook giftig en geven hun giftige stoffen voortdurend af aan de lucht, ook als ze niet worden gebruikt. Op die manier kunnen ze de zolder verzadigen en zich langzaam verspreiden naar de andere kamers in huis.

Al deze producten moeten daarom ergens anders worden bewaard, in een stevige plastic verpakking in de kelder, garage of, bij voorkeur, in een aparte schuur.

5. Brandbare producten

5. Brandbare producten

Oaktree b/Wikimedia Commons

Brandbare producten moeten ook ergens dan de op zolder worden bewaard, omdat ze gemakkelijk kunnen reageren op hoge temperaturen en gevaarlijk kunnen worden. Oplosmiddelen en verfverdunners, gasflessen voor barbecues en campinggasstel, spuitverf, maar ook vuurwerk, dat als versneller kan werken bij brand en een nuttige broedplaats is voor de nesten van horzels en wespen, moeten daarom bij voorkeur worden  bewaard op een meer beschermde plek.

Advertisement

6. Kerstversieringen

6. Kerstversieringen

Mr. TinMD/Flickr

De zolder is de meest logische plek om kerstversieringen het hele jaar door te bewaren tot de feestdagen er aan komen. Sommige versieringen kunnen echter worden aangetast door de omgevingsomstandigheden in dit deel van het huis en kunnen beschadigd zijn tegen de tijd dat je ze tevoorschijn haalt om het huis te versieren. Vooral de meest delicate stoffen en geschilderde versieringen kunnen worden aangetast door vochtigheid en temperatuurschommelingen. Daarom is het het beste om een kast of bergkast in huis of in de kelder te gebruiken.

7. Videobanden en elektrische apparaten

7. Videobanden en elektrische apparaten

VHS Collection/Flickr

Als je nog oude videobanden of wegwerpcamera's op zolder bewaart, controleer ze dan: vochtige omstandigheden en hoge temperaturen kunnen ze beschadigen en onbruikbaar maken. Hetzelfde geldt voor elektrische apparaten: we weten allemaal hoe gevaarlijk het is om deze apparaten bloot te stellen aan water, dus als je al je spullen wilt behouden, bewaar ze dan ergens anders. Tot slot kunnen foto's na verloop van tijd ook vervagen; als je waarde hecht aan je herinneringen, zoek dan een plek om ze te bewaren die beschermd is tegen licht, hitte en vochtigheid.

Advertisement

8. Natuurlijke vezels

8. Natuurlijke vezels

Pxhere

Wol, katoen, zijde, linnen en alle natuurlijke soorten textiel zijn niet alleen gevoelig voor ongedierte zoals motten, kakkerlakken en muizen, die ze gemakkelijk in korte tijd kunnen opeten, maar ook voor vocht, waardoor ze snel stuk kunnen gaan.

Welke van deze spullen bewaar jij op zolder?

Advertisement