Pastadozen creatief recyclen: 5 interessante projecten om ze een nieuw leven te geven

door Natasja

20 April 2024

Pastadozen creatief recyclen
Advertisement

Creatief recyclen is een gewoonte waarmee je niet alleen geld kunt besparen op aankopen, maar ook je leven een wending kunt geven in de richting van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Met name pastaverpakkingen kunnen gemakkelijk worden omgetoverd van afval in een hulpbron met eenvoudig DIY-knutselwerkjes en creatief recyclen waarmee je ze opnieuw kunt gebruiken met een nieuwe functie: dozen om gebruikte kleding te verzenden, organizers en houders maar ook decoraties zijn altijd nodig in huis en hieronder geven we 5 interessante recyclingprojecten.

Advertisement

1. Gebruikte kleding verzenden

een vrouw laat een pak pasta zien

Barilla/YouTube

Het kopen en verkopen van tweedehands kleding en voorwerpen is een van de trends van dit moment, niet alleen handig om wat extra geld te verdienen, maar ook om het milieu te helpen door een nieuw leven voor de voorwerpen te vinden in plaats van ze weg te gooien. Bij het verkopen van tweedehands kleding is het echter niet altijd makkelijk om dozen van het juiste formaat te vinden voor het verzenden; pastaverpakkingen kunnen handig zijn voor de verzendingen.

Vouw de kleren zorgvuldig op en doe ze gewoon in de pastadozen, breng de verzendlabels aan en verzend ze.

Advertisement

2. Pennenhouder

Pennenhouder met interne verdelers

Pinterest

Maak van de pastadozen een praktische pennenhouder door ze eenvoudig uit te knippen en in te kleuren; je kunt de dozen aanpassen aan je specifieke behoeften en indien nodig meerdere dozen samenvoegen om pennenhouders met meerdere vakken te maken. Een spaghettidoos daarentegen kan gemakkelijk worden omgetoverd tot een praktische en stevige etui om pennen en potloden altijd bij je te hebben.

3. Lampjes

kartonnen dozen gevuld met een lichtsnoer op batterijen

jsorelleblog.com

Maak mooie en originele lampjes voor de woonkamer, studeerkamer of kinderkamer; dit eenvoudige creatieve recyclewerkje kan gemakkelijk door kinderen worden gedaan en je kunt er mooie gepersonaliseerde cadeau-ideeën mee maken. Kies pastadozen met een plastic venster of maak ze zelf door het kartonnen oppervlak uit te knippen. Versier naar wens en plaats een lichtsnoer in de doos en je perfecte lampje is klaar.

4. Monsterlijke figuren

kleurrijke figuren gemaakt van kartonnen dozen

diys.com

Verander de pastadozen in schattige en grappige monsterfiguren: je kinderen zullen al plezier hebben voordat ze beginnen te spelen door je te helpen deze figuren te maken door gekleurde vellen, karton, stof en andere gerecyclede materialen toe te voegen. Laat je fantasie de vrije loop door heel veel verschillende personages te kiezen voor de spelletjes.

5. Tassen

een handtas naast een pastadoos

keepcalmandcrafton.blogspot.com

En als je van de pastadozen praktische tassen zou maken? Voor de boodschappen of het dagelijks leven knip je gewoon de dozen uit en geef je ze de vorm die je wilt om prachtige, praktische tassen te maken die je dagelijks leven zullen begeleiden. Er zijn verschillende projecten die je kunt doen, gewoon door de verschillende delen aan elkaar te lijmen of door de dozen in stroken te knippen die je als draden aan elkaar kunt weven.

Welke andere creatieve projecten kun jij bedenken voor de pastadozen?

Advertisement