Ligt je tuin vol dennennaalden? Ontdek manieren om ze te gebruiken

door Natasja

05 Maart 2022

Ligt je tuin vol dennennaalden? Ontdek manieren om ze te gebruiken
Advertisement

Iedereen die in de tuin of in de buurt een paar dennen of sparren heeft staan, kent het naaldenkleed dat ze bijna het hele jaar door produceren. Het zijn majestueuze en zeer mooie planten, die vaak van grote waarde zijn voor parken en tuinen, en bovendien zeer lang leven en nauwelijks vatbaar zijn voor ziekten. Wel moet de grond aan de voet van de bomen voortdurend worden schoongemaakt, omdat ze wintergroen zijn en elk seizoen hun naalden verliezen.

Dit is echter niet noodzakelijk een slechte zaak: de naalden beschermen de bodem in de winter en verrijken hem met stoffen wanneer ze macereren, maar ook als je ze wilt verzamelen, kun je ze op verschillende manieren gebruiken. Hieronder laten we er een paar zien.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  • Als de boom die je zo veel naalden geeft een grove den of spar is, zou je ze kunnen gebruiken voor een DIY zeep. De naalden van deze planten bevatten stoffen met antibacteriële eigenschappen, die ook worden aangetroffen in de etherische olie van de grove den. Dus als je je eigen DIY zeep wilt maken, kun je een paar druppels etherische olie toevoegen en de naalden, heel of in poedervorm. De zeep zal een aangenaam balsamische geur hebben, en als er stukjes naald in zitten, kan hij ook als scrub werken.
  • Ze zijn ideaal voor het mulchen van bloemperken: leg ze rond zuurminnende planten zoals azalea's, hortensia's en rododendrons. De naalden breken geleidelijk af en verhogen de zuurgraad van de grond, waar deze planten dol op zijn. Je kunt het proces ook versnellen door ze door een bio-shredder te halen.
  • Bereid een aftreksel van dennennaalden voor het reinigen van oppervlakken: vul een glazen pot met dennennaalden, vul deze vervolgens met een deel witte azijn en vijf delen water, tot 3 cm van de rand. Sluiten en schudden, dan 4 weken of langer in de koelkast laten staan. Filtreer na deze tijd door gaas, gooi de naalden weg en vul 3/4 van een sprayflacon met de resulterende vloeistof, de rest wordt met water gevuld. Klaar om de oppervlakken in je huis schoon te maken waar je azijn op zou gebruiken!
  • Als je er zeker van bent dat de boomsoort die de naalden produceert die je hebt verzameld, niet giftig is of met een of ander product is behandeld, dan kunt je de naalden ook gebruiken voor een voetbad: neem een handvol schone naalden en doe ze in een kom met heet water, dompel je voeten er na een minuut of tien in onder (voeg zo nodig meer warm water toe) en houd ze een kwartiertje ondergedompeld. Soms wordt het gebruikt als middel tegen voetschimmel.
  • De langere naalden van bepaalde pijnbomen kunnen ook in warm water worden geweekt, zodat ze zacht worden en kunnen worden gebruikt om manden of andere voorwerpen te vlechten.
  • Er zijn handleidingen voor het gebruik van de naalden terwijl ze nog groen zijn om een organische katoenverf te maken.
  • De droge zijn geweldig voor het aansteken van het vuur, in open haarden of barbecues, zonder chemische alternatieven!

 

 

Advertisement