Wil je hortensiabloemen langer mooi houden? Er is een truc die je kunt proberen met warm water

door Natasja

21 Mei 2024

Advertisement

Prachtig en kleurrijk, hortensia's zijn bloemen die er altijd geweldig uitzien in een vaas. Een paar vers gesneden hortensia's creëren al een kleurrijke wolk die onmiddellijk elke hoek van het huis siert. Geen wonder dus dat ze, wanneer het hun seizoen is, terechtkomen in de boeketten en bloemstukken van professionals. Maar met zulke grote bloeiwijzen bestaat ook het risico dat ze onmiddellijk en zeer opvallend verwelken: hoe geven de experts verwelkende bloemen dan nieuw leven? Er zijn populaire trucs, met warm water en zelfs een truc - populair op social media - waarbij een hamer wordt gebruikt!

Advertisement

De hamertruc om verwelkte hortensia's nieuw leven in te blazen

Een persoon plet de stengel van een hortensia en laat zien hoe deze weer tot leven komt in water

Video tutorial via @johnmarkenterprises/Instagram

Er zijn veel trends op sociale media, ook als het gaat om de verzorging van planten en bloemen. In het specifieke geval van snijbloemen en hortensia's in het bijzonder, is er een remedie die veel experts op dit gebied graag uitproberen en aan hun volgers laten zien.

De hamer in kwestie is van hout, niet erg zwaar en delicater dan metalen hamers, maar toch is de techniek een beetje ruw. Zoals @johnmarkenterprises (https://www.instagram.com/p/C3eQYp7ANHT/) ons ook laat zien in zijn feed, moet je heel warm, maar geen kokend water gebruiken.

Als je merkt dat de verse hortensia's in de vaas beginnen te verwelken, met de bloemen die buigen en hun bloemblaadjes sluiten, kun je proberen ze op deze manier nieuw leven in te blazen:

  1. Pak de vaas waar je ze weer in gaat zetten en vul hem voor 3/4 met warm water, dat je een beetje in de gootsteen hebt laten lopen om een hogere temperatuur te bereiken.
  2. Pak ook de houten hamer en sla op het steeluiteinde van elke hortensia ermee, waarbij je het ook een beetje verplettert, maar zonder te hoog te gaan.
  3. Zet de bloem met de geplette stengel terug in het water en wacht: zoals de video ook laat zien (die ons niet precies vertelt hoe lang het duurt), zal de plant na een tijdje weer opleven en er net zo uitzien als toen hij net was afgesneden.

 

Advertisement

Overwegingen over methoden om hortensia's nieuw leven in te blazen

Een vaas met vers gesneden hortensia's

Pickpik

Het gebruik van warm water om de stengel van een snijbloem die zijn kracht heeft verloren, nieuw leven in te blazen, is niets nieuw, het is al lang een oma's trucje die veel mensen kennen. De originaliteit van de zojuist beschreven methode ligt echter zeker in de stap met de hamer. Het idee hierachter is dat door het daadwerkelijk openen van de stengel - waardoor er een veel grotere "wond" ontstaat dan bij een eenvoudige snede met een schaar - het blootgestelde oppervlak toeneemt, waardoor de geleidingskanalen meer water kunnen opnemen.
Voordat de houten hamer zijn intrede deed, werd dit al bereikt door simpelweg een schuine snede te maken. De meest nieuwsgierigen kunnen de twee methoden dus uitproberen om te zien of de slecht gebroken steel echt effectiever is.

Wat warm water betreft, is er ook een iets andere werkwijze om de eigenschappen ervan te benutten en verwelkende bloemen te stimuleren: dompel de stelen, zonder ze aan te raken, onder in warm water, ongeveer 40° en laat ze daar in zitten totdat het water is afgekoeld. Pas dan snijd je het onderste puntje van de stengel weer af (eventueel schuin) en zet je de bloem terug in het water. Waarom de stap in warm water? Omdat er minder belletjes in zitten en het sneller beweegt in de kanalen, waardoor het sneller wordt opgenomen door de plant zelf.

Daarnaast kun je altijd een snufje suiker aan het water toevoegen, wat een beetje werkt alsof de koolhydraten hem "weer tot leven wekken", waardoor de bloem zelf het valse signaal krijgt dat de plant nog leeft.

Heb jij deze methoden al geprobeerd?

Advertisement