Is onkruid trekken te vermoeiend? Niet meer dankzij dit veelgebruikte keukengebruiksvoorwerp!

door Natasja

25 Maart 2024

Is onkruid trekken te vermoeiend? Niet meer dankzij dit veelgebruikte keukengebruiksvoorwerp!
Advertisement

Ook in de tuin zijn er taken die extreem vervelend en vermoeiend blijken te zijn, en onkruid verwijderen is zeker een van de vervelendste. Urenlang boven je favoriete planten gebogen zitten in een poging ze te ontdoen van onkruid is niet alleen een lange en vervelende taak, maar kan zelfs pijnlijke nawerkingen hebben omdat je lange tijd een onnatuurlijke houding moet aannemen.

Daarom zoeken veel mensen naar oplossingen die de taak kunnen vereenvoudigen zonder chemische onkruidverdelgers te gebruiken, die zowel de planten als het milieu en het welzijn zouden kunnen schaden. Gelukkig is er altijd wel een hulpmiddel in de keukenlades dat erg handig kan zijn in de tuin om onkruid te wieden.

Laten we samen eens kijken wat het is en welke andere natuurlijke middelen je kunt gebruiken.

Een vork als onkruidverdelger

Een vork als onkruidverdelger

@gardeningwithben/Instagram

We hebben allemaal wel een lade vol vorken in de keuken, dus het zal niet moeilijk zijn om er een te vinden die je kan helpen om op een praktische, snelle en efficiënte manier onkruid te wieden, zowel in bloembedden als in potten. Dit hulpmiddel is bijzonder geschikt voor het schoonmaken van zeer dichte beplantingen, omdat het een grote precisie en nauwkeurigheid garandeert, zodat je de planten niet hoeft lastig te vallen tijdens het wieden.

Het verdient ook de voorkeur om onkruid te verwijderen als het nog jong is, omdat het naarmate het groeit een veel krachtiger wortelstelsel kan ontwikkelen, wat je werk veel moeilijker en vermoeiender kan maken.

Hoe kun je onkruid verwijderen door gewoon een vork te gebruiken? Het enige wat je hoeft te doen, is de grond rond de planten lichtjes schrapen om de kleinere scheuten te verwijderen, terwijl je voor de grotere bladeren de tanden van de vork aan de basis van de bladrozet kunt klemmen en omhoog kunt trekken, waardoor de rozet wordt opgetild en ook de wortels uit de grond worden getrokken.

Dankzij dit hulpmiddel blijven de planten langer schoon dan bij handmatig wieden, omdat je hiermee alle wortels kunt verwijderen en niet alleen de bovengrondse delen van het onkruid.

Advertisement

Andere natuurlijke middelen om onkruid te verwijderen

Andere natuurlijke middelen om onkruid te verwijderen

USDA NRCS Montana/Flickr

Welke andere middelen kunnen worden gebruikt om onkruid uit de tuin te verdelgen?

  • Brandnetelmaceraat: het is niet alleen een uitstekende onkruidverdelger, het kan ook een meststof zijn voor de planten en het is ook een afweermiddel en fungicide. Je kunt het zelf bereiden door 1,5 kg jonge, niet-bloeiende brandnetel in een plastic bak te doen en deze te bedekken met kraan- of regenwater; laat het 2 weken trekken, roer regelmatig, en filter het mengsel dan. Spuit de oplossing op de planten om onkruid te wieden en gooi het vaste deel bij het compost;
  • azijn: een ander perfect middel niet alleen tegen onkruid maar ook tegen schimmels en ander ongedierte, je kunt azijn mengen met citroensap en milde zeep;
  • zout: los een lepel op in water en besproei de planten;
  • baking soda: een aanbevolen middel voor het verwijderen van onkruid in scheuren of op muren, gewoon mengen met water en spuiten voor perfecte resultaten.

Kende je al de truc met de vork voor het wieden van onkruid in de tuin?

Advertisement