De natuursteen die je kunt gebruiken in vochtige ruimtes in huis, zoals de garage

door Natasja

03 Mei 2024

zeoliet
Advertisement

Vocht en onaangename geuren lijken altijd bepaalde delen van het huis over te willen nemen, zoals garages, kelders enz. In die ruimtes kun je verschillende middelen gebruiken om te voorkomen dat een te hoge luchtvochtigheid en onaangename geuren de lucht vullen, zoals het gebruik van natuurstenen zoals zeoliet.

Advertisement

Zeoliet: wat is het?

in een garage

Dave Nakayama/Flickr

Zeoliet is een mineraal. Van oudsher werden natuurlijke zeolieten, d.w.z. zeolieten die worden gevonden in vulkanisch sedimentgesteente, gebruikt als bouwmateriaal, en dat wordt nog steeds gedaan. Ze worden ook gebruikt in cementmengsels, bij de papierproductie en in de landbouw als bodemverbeteraar. Ze worden ook gebruikt om ammoniak te verwijderen uit industrieel en landbouwafval en drinkwater, als bijvoedermiddelen voor bepaalde dieren en bij de productie van deodorants en zelfs van cosmetica.

Advertisement

Zeoliet als ontvochtiger en natuurlijke deodorant

zeolietrotsen

mikasooon310/Ebay

Aan de basis van deze toepassingen ligt de samenstelling van zeolieten: door hun structuur zijn ze zeer hygroscopisch en daarom werken ze als ontvochtigers.

Ze hebben namelijk een groot inwendig oppervlak en een uitstekende absorptiecapaciteit: dankzij polaire krachten trekken de inwendige holtes van de zeoliet watermoleculen aan en door hun poreuze structuur met een groot inwendig oppervlak kunnen ze veel waterdamp vasthouden - in ieder geval totdat ze verzadigd zijn.

Bovendien zijn ze in evenwicht met de omringende vochtigheid: ze verwijderen niet continu vocht, maar alleen wanneer er vocht in de lucht is en ze nog niet verzadigd zijn. Als de lucht daarentegen droog is (met een lage dampdruk), geven ze het vocht dat erin opgesloten zit weer af aan de lucht.

Ten slotte werkt hun absorptievermogen ook tegen moleculen die je als onaangename geuren waarneemt, waardoor ze in feite natuurlijke deodoranten zijn.

Gebruik en verduidelijkingen

De optie om zeolieten te gebruiken in plaats van producten zoals silicagel die je in veel verpakkingen en gekochte producten ziet, wordt al lang overwogen: ze kunnen net zo goed werken als droogmiddelen. Deze eigenschappen kunnen dus zelfs in huis worden benut.

Net zoals we aanraden om schaaltjes zout, Epsomzout, baking soda of houtskool te gebruiken in vochtige ruimtes zoals garages, kan hetzelfde gedaan worden met zeolieten. En net zoals deze middeltjes of zakjes silicagel kunnen helpen om de vochtigheid in kasten en lades te verlagen, kunnen zeolieten net zo goed werken!

Laten we het hebben over verzadiging: als ze eenmaal te veel zijn doordrenkt met vocht, verliezen ze hun vermogen om vocht op te nemen en daarom moeten ze worden geregenereerd. Het is mogelijk om dit met warmte te doen, maar het is een procedure die niet wordt aanbevolen om thuis uit te voeren - onder andere vanwege het risico op het vrijkomen van die stoffen die het zeoliet (bijvoorbeeld in de oven) heeft ingesloten. Een rudimentaire methode die wel kan werken met de kleine hoeveelheid zeoliet die in dergelijke gevallen wordt gebruikt, is om het zeoliet 5-6 uur in direct zonlicht te laten liggen (in een zo droog mogelijk klimaat, natuurlijk).

Conclusie: het is een eenvoudig, goedkoop en natuurlijk middel, dat op dezelfde manier gebruikt kan worden als actieve kool - dat echter over het algemeen efficiënter in gebruik is.

Zou jij het willen proberen?

Advertisement