Verrijk de tuin met een bovengronds zwembad: zie hier prachtige voorbeelden

door Natasja

05 Mei 2024

Advertisement

Een zwembad is altijd een verrijking voor een tuin en creëert een onnavolgbare ruimte voor ontspanning en plezier. Het is soms moeilijk om een gemetseld of ondergronds zwembad te installeren, met alle problemen (en kosten) die het uitgraven met zich meebrengt. Het is veel eenvoudiger om te kiezen voor een bovengronds zwembad: deze zijn goedkoop en kunnen met de juiste ideeën toch heel mooi en comfortabel zijn.

Advertisement

1. Het perfecte frame kiezen

@endlesspools/Instagram

Er zijn tegenwoordig een aantal zwembadmodellen om uit te kiezen, niet alleen qua vorm en grootte, maar ook qua structuur en afwerking, zodat sommige in feite al mooi zijn om naar te kijken zonder dat er al te veel aan wordt toegevoegd. Dan volstaat het om ze in de beste hoek van de tuin te plaatsen, met geschikte planten om ze te omkaderen (die vooral het water niet voortdurend bevuilen).

Advertisement

2. Stock tank pools

@jordanholderhome/Instagram

Een van de populairste keuzes van het laatste decennium zijn de zogenaamde stock tank pools, d.w.z. de gegalvaniseerde metalen tanks die worden gebruikt om vee op de wei te laten drinken en die zijn omgebouwd tot bovengrondse zwembaden. Ze zijn iets groter dan die voor kinderen, maar niet zo groot als de klassieke bovengrondse zwembaden, zelfs kleiner. Een uitstekende middenweg die ook uiterst robuust is.

3. Het houten platform

harvey_house_austin/Instagram

Zowel stock tank pools als bovengrondse zwembaden in het algemeen kunnen veel mooier en vooral comfortabeler worden gemaakt door ze uit te rusten met een verhoogd platform dat gelijk ligt met de rand van het zwembad zelf en toegankelijk is via een handig trapje. Een structuur die ze tot een vaste decoratie in de tuin maakt, terwijl ze de toegang tot het water vergemakkelijkt en een ruimte creëert om te ontspannen aan de rand van het zwembad!

4. Mini-bovengrondse zwembaden op maat

hannahreesor__ /Instagram

Er is geen tekort aan ideeën om de bovengrondse zwembad unieker te maken, zoals het decoreren van de bodem als een mozaïek, in de stijl van veel ondergrondse zwembaden.

5. Een glijbaan voor onvergetelijke zomers

stocktankpool/Instagram

Als er ook kinderen gebruik maken van het zwembad, bedenk dan eens hoe leuk ze het water in kunnen gaan via een glijbaan! En hier zie je het geweldige idee van iemand die het zelfs heeft versierd met een kasteel! Het zou net zijn alsof je een miniatuur waterpark hebt.

Advertisement

6. Gemetselde bekleding

@ finnfamilyfarm/Instagram

Ze zijn bovengronds, maar dat betekent niet dat ze niet met een metselwerk tot een vast element van de tuin kunnen worden gemaakt. Bakstenen, beton, zelfs rotsen en meer: afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken in het landschap dat de achtergrond zal zijn, kun je kiezen uit veel verschillende opties.

7. Metselwerk en hout

@houseofharvee/Instagram

Het bovengrondse zwembad wordt aan twee kanten omringd door een gemetselde rand en aan de andere kanten begrensd door het hout van een bestrating die via een handige trap naar beneden loopt. Elke kleine tuin kan zo'n dergelijke oase worden.

Advertisement

8. Infinity pool

@shippingcontainer2024/instagram

Een ambitieuzer project: een bovengrondse structuur die uiteindelijk maar aan één kant helemaal boven de grond uitsteekt. Dit is wat hier gebeurde, toen een zogenaamd "container pool", d.w.z. een zwembad gemaakt van een container zoals die worden gebruikt voor transport op grote schepen, werd geïnstalleerd in een hellende tuin, een "vrijdragend" zwembad werd, juist omdat het de helling benut en het juist comfortabel maakt. Een infinity pool in de tuin!

9. Mediterrane charme

oliviathebaut/Instagram

Wit pleisterwerk en mediterrane planten: een ondiep zwembad, alsof het een enorme badkuip is, maar precies op maat voor de tuin gemaakt. Je krijgt er zin in om de hele zomer in alle rust te ontspannen!

Advertisement

10. Het bovengrondse zwembad op het balkon

diamondspas.com

Mini-spa op het balkon: een oplossing voor echt grote balkons of terrassen, eventueel afgeschermd met planten om privacy te creëren. Een zeer luxe opstelling, echt onweerstaanbaar om te zien!

Zou je het leuk vinden om een bovengronds zwembad bij huis te installeren?

Advertisement