Een hangende balkontuin: versier de kleine ruimtes met deze waardevolle tips

door Natasja

06 Mei 2024

Advertisement

Het stadsleven kan in de weg staan van je verlangen om te genieten van de frisse lucht in de koele sfeer van een groene oase, maar als je een klein balkon tot je beschikking hebt, kun je gemakkelijk je eigen persoonlijke oase van bucolisch geluk creëren door gebruik te maken van de weinige ruimte die je hebt.

Als je van het kleine balkon een mooie hangende tuin wilt maken, maar niet weet waar je moet beginnen, volg dan deze waardevolle tips.

Advertisement

1. Neem de klimatologische omstandigheden in beschouwing

@artbyarmaya/Instagram

De eerste stap voordat je begint met het aanleggen van de hangende tuin is het zorgvuldig beoordelen van de klimatologische omstandigheden op het balkon. Blootstelling aan zon, wind en weer zijn in feite essentieel om de meest geschikte soorten voor de ruimte te bepalen, zodat je ze gemakkelijker kunt kweken.

Advertisement

2. De juiste plantenbakken

@la_manu2406/Instagram

De tweede belangrijke stap is het kiezen van de meest geschikte plantenbakken voor het vloeroppervlak: kies in het geval van bijzonder kleine ruimtes bijvoorbeeld liever plantenbakken aan een rail om te voorkomen dat het weinige beschikbare vloeroppervlak in wordt genomen. Je kunt ook kiezen voor hangende potten en verticale tuinen creëren door de muren uit te rusten met plantenbakken. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je keuze valt op plantenbakken van het juiste formaat zodat ze perfect passen in de ruimte die je tot je beschikking hebt.

3. Boho zithoek op balkon

@holayasmin_/Instagram

Creëer een tweede buitenkamer op het balkon door het in te richten met tapijten, een tafeltje en een hangstoel, zodat je 's middags in de buitenlucht kunt genieten van een comfortabele, gezellige en stijlvolle omgeving.

4. De vloer

@fern.pitchsucha/Instagram

De vloer verdient ook de nodige aandacht en kan je helpen het balkon gezelliger te maken als je nadenkt over mogelijke manieren om hem mooier te maken: bedek hem met tegels of houten lambrisering of maak hem warmer door hem te bedekken met kleurrijke, versierde tapijten.

5. Denk aan meerdere niveaus

Pinterest

In kleine ruimtes is het essentieel om de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten en daarom is de ideale oplossing om een tuin met meerdere niveaus te creëren met ruimtebesparende planken en hangende potten die aan het plafond hangen.

Advertisement

6. Gebruik kleur verstandig

@throughtheblinkingeye/Instagram

Een kleurrijk balkon zal je dag zeker opvrolijken: gebruik kleur om de kleine ruimte gezelliger en levendiger te maken. Heb je liever groene planten of felle bloemen? Als je de voorkeur geeft aan het laatste, kies dan bloemen in kleuren die bij elkaar en bij de rest van de inrichting passen.

7. Comfortabele en romantische ontspanningsruimte

@cozyhomeshots/Instagram

Creëer een comfortabele en romantische ontspanningsruimte in een hoek van het balkon met een zacht bankje en kaarsen of lantaarns.

Advertisement

8. Verticale moestuin

Verticale moestuin op de balkonmuur

agriculturalmagazine.com

Als je van groenten en kruiden houdt en er graag een verse voorraad van hebt, creëer dan een verticale moestuin op de muur van het kleine balkon. Het zal niet alleen een goede manier zijn om je een aangename, verkoelende schaduw te geven, maar het zal ook goed zijn voor je gezondheid en je humeur.

Hoe heb jij jouw kleine balkon ingericht?

Advertisement