Voortuin zonder gazon: 11 manieren om een mooie, zelfvoorzienende ruimte te creëren

door Natasja

21 Juli 2023

Voortuin zonder gazon: 11 manieren om een mooie, zelfvoorzienende ruimte te creëren
Advertisement

Wie de tuin of binnenplaats bij de ingang van het huis wil verfraaien, denkt vaak aan een groen bloembed, met een gazon en misschien wat planten in het midden, een mooie border... Maar dat is niet de enige manier om de voor- of achtertuin aantrekkelijk te maken. Het staat buiten kijf dat een uitgestrekt gazon, hoe klein ook, altijd zijn charme heeft, maar het vereist ook voortdurende zorg juist om die schoonheid te behouden, en vooral als het erg warm wordt, is het moeilijk om verbrande plekken of plekken zonder gras te voorkomen.

Er zijn echter veel alternatieven die je kunt overwegen om de tuin bij de ingang op een aangename manier te versieren, zonder dat je slaaf moet worden van het gazon en de gebruikskosten ervan. Hieronder vind je er enkele.

Advertisement

Vloer

Aangezien er op zijn minst een oprit naar de deur zal zijn, waarom breid je het verharde gedeelte dan niet uit zodat er ruimte overblijft voor een paar bloembedden met winterharde, decoratieve planten?

Advertisement

En wie niet houdt van het idee om alles te bedekken met een stoeptegel of buitenbestrating, kan ook grind of iets dergelijks benutten, vooral een aanrader voor wie in droge gebieden woont. Daar regent het namelijk zelden, maar vaak hevig, en als het water op grote oppervlakken bestrating valt, glijdt het weg naar wegen, roosters en andere plaatsen waar het kan 'ontsnappen' en misschien zelfs schade aanricht. Het is dus beter om een bodembedekker te kiezen die 'poreus' is of in ieder geval het water in de grond laat sijpelen, waar het onder andere de wortels van de planten voedt.

Struiken en bodembedekkers

Dus als de grond grotendeels bedekt is met kiezels, kunnen een paar platte stenen worden gebruikt om het pad te maken en al het andere kan worden versierd met inheemse vaste planten, spelend met hun vormen en kleuren.

Houten platform

Zeer mooie alternatieven voor de gebruikelijke straatstenen of meer klassieke vloeren zijn houten platforms, die perfect zijn om te worden uitgerust met tafels of ontspanningsruimtes.

Spelen met vormen en kleuren van vaste planten

Zoals we hierboven al zeiden, kun je bij het kiezen van planten die groen in de tuin brengen het beste de voorkeur geven aan vaste planten die inheems of op zijn minst natuurlijk zijn in het gebied. Vraag enkele plaatselijke kwekers, of beter nog plantkundigen die het gebied kennen, en je zult het hele jaar door een prachtige tuin hebben met weinig beheer - vooral weinig irrigatie!

Advertisement

Zelfs een enkele plant heel mooi laten uitkomen

Te midden van de hele achtergrond van vaste planten kun je er dan voor kiezen om juist die ene plant eruit te laten springen die er heel mooi uitziet: planten die vol bloemen staan in de lente of de zomer, of die een prachtig gebladerte hebben in de herfst!

Waterpartijen

Om beweging te brengen en de tuin mooier en origineler te maken, kun je denken aan een kleine fontein (ook DIY) of kunstmatige vijvers in miniformaat. Er zijn duizend ideeën om je door te laten inspireren.

Advertisement

Grote plantenbakken

Heb je gekozen voor bestrating voor de vloer en wil je niet te veel bloemperken beheren? Je kunt er groen in verwerken met grote potten en plantenbakken vol plantencomposities, waarbij je altijd de voorkeur geeft aan planten die mooi zijn maar ook niet te veeleisend.

Ruimtes tekenen met stenen en harde materialen

Beperk je zelfs bij het ontwerpen van ruimtes niet tot de meest gebruikelijke keuze: borders met bloembedden kunnen geweldige mogelijkheden bieden voor tuindecoratie.

Advertisement

Xeriscaping

Deze term wordt gebruikt voor tuinen of landschappen die zo zijn aangelegd dat, dankzij hun specifieke vegetatie, de toepassing van bepaalde beplantingstechniekenen en het gebruik van irrigatiesystemen die een geringe watertoevoer verdragen, het water op een laag peil blijft. Zelfs daar is er een enorme variëteit aan planten, met zeer verschillende vormen en kleuren afhankelijk van het gebied en de tijd van het jaar. Tuinen zullen nooit steriel of saai zijn!

Een kleine sierboom

De hoofdrolspeler kan ook een sierboom zijn die niet erg hoog is. Er zijn prachtige exemplaren voor elk seizoen en elk gebied, je moet gewoon jouw favoriet vinden.

Klaar om mooie en gemakkelijk te beheren voortuinen te maken?

Advertisement