Wat gebeurt er met een stuk zeep in de magnetron? Het antwoord is zeker niet voor de hand liggend

door Natasja

02 Augustus 2023

Wat gebeurt er met een stuk zeep in de magnetron? Het antwoord is zeker niet voor de hand liggend
Advertisement

Er zijn vragen of situaties die in eerste instantie vreemd of op zijn minst ongebruikelijk lijken, maar die ons uiteindelijk iets nieuws en onverwachts laten zien over de dingen om ons heen.

Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige wetenschappelijke experimenten die je met kinderen kunt doen: naast plezier en verwondering kunnen deze bezigheden ook heel leerzaam zijn, en het experiment dat we je nu gaan vertellen is daar het bewijs van. Heb je er ooit aan gedacht om een simpel stuk zeep... in de magnetron te stoppen? Als het antwoord nee is, moet je weten dat velen dat hebben gedaan, met op zijn zachtst gezegd onverwachte resultaten. Klaar om ze samen te ontdekken?

via Fizzicseducation

Advertisement
Creativo.media

Creativo.media

Zeep in de magnetron is een merkwaardig, leuk en veilig wetenschappelijk experiment dat je een leerzaam tijdverdrijf kan bezorgen om met de kleintjes te doen. Als je het nog nooit hebt geprobeerd, moet je weten dat de resultaten je zeker zullen verbazen want dat gewone stuk zeep zal binnen een paar minuten heel anders zijn dan hoe het eerst was.

Dus hoe ga je te werk?

Het is heel eenvoudig: neem het stuk zeep en leg het op een bord dat in de magnetron kan. Nadat je het apparaat ongeveer twee minuten hebt aangedaan, zul je merken dat de zeep van toestand verandert, totdat hij... explodeert!

Advertisement
Reddit

Reddit

De zeep in de magnetron is getransformeerd en heeft een schuimtoestand aangenomen, heel anders dan de oorspronkelijke vaste toestand. Hoe kan dit worden verklaard? Het is de natuurkunde die dit verklaart: de wet van Charles-Volta-Gay Lussac vertelt ons namelijk dat, volgens het uitzettingsprincipe, de hitte waaraan de zeep in de magnetron wordt blootgesteld ervoor zorgt dat deze vervormt en dat de waterdamp die erin opgesloten zit zo hard drukt dat deze 'explodeert'.

Als gevolg daarvan zullen de luchtbellen in de zeep het karakteristieke schuim creëren, wat precies het resultaat is van het grappige experiment. Als je dacht dat de zeep zou smelten, heb je het mis: probeer het om eens! En als er eenmaal schuim is ontstaan, weet dan dat je de zeep niet hoeft weg te gooien: je kunt hem nog steeds opnieuw gebruiken, ook in deze nieuwe vorm.

En als je in de stemming bent voor een grapje...

En als je in de stemming bent voor een grapje...

nite_ 8/reddit

Iemand heeft zelfs bedacht om dit experiment te gebruiken om schuim te 'produceren' waarbij hij of zij net deed of het brood was, zoals blijkt uit deze foto die is gedeeld op Reddit. Het ziet er zelfs bijna uit of je het zo kan opeten!

Kortom: het is echt tijd om het eens te proberen, vind je ook niet?

Advertisement