Verwijder voorgoed vervelende insecten door deze 10 vogels in de tuin te verwelkomen

door Natasja

08 April 2024

Verwijder voorgoed vervelende insecten door deze 10 vogels in de tuin te verwelkomen
Advertisement

Iedereen die een tuin heeft, weet heel goed hoe vervelend insecten kunnen zijn, niet alleen voor mensen, maar ook voor kostbare planten en soms zelfs aanzienlijke schade aanrichten aan de gewassen en bloemen. 

Een effectieve natuurlijke methode die ook nog eens goed is voor het milieu en leuk is om toe te passen, bestaat uit het aantrekken van bepaalde vogelsoorten naar de tuin, die zich voornamelijk voeden met vlinders, rupsen en duizendpoten. Op deze manier kun je de planten beschermen zonder gebruik te maken van die vervelende chemische insecticiden, die de planten weer kunnen beschadigen. 

Maar hoe lok je deze insectenroofdieren naar je tuin? Simpel: geef ze comfortabele nesten om in te schuilen en smakelijk voedsel om zich mee te voeden, en vergeet niet dat elke soort specifieke behoeften heeft.

Hieronder vind je een lijst van 10 vogelsoorten die je zullen helpen om de planten te beschermen tegen insectenplagen.

Advertisement

1. Europese spreeuw

1. Europese spreeuw

Pixabay

De Europese spreeuw is een vogel van het laagland en komt voornamelijk voor op niet-bergachtige plekken. In de zomer nestelt hij in gaten en spleten in bomen, terwijl hij in de winter op verschillende schuilplaatsen zijn toevlucht zoekt. Spreeuwen zijn zeer sociale vogels die broeden, eten en migreren in zwermen van verschillende grootte. Ze hebben een omnivoor dieet, waaronder een grote verscheidenheid aan insecten, waar ze erg dol op zijn.

Advertisement

2. Zanglijster

2. Zanglijster

Pixabay

Zangvogels lijken erg op de grote lijster, maar zijn kleiner van formaat. Ze bouwen nesten van twijgen die aan de binnenkant bekleed zijn met klei en verrot hout en bedekt met gras en mos. Ze voeden zich voornamelijk met slakken, insecten, duizendpoten en wormen.

3. Geelstuitbuidelspreeuw

3. Geelstuitbuidelspreeuw

Pixabay

De mannetjes van deze soort zijn geelzwart, terwijl de vrouwtjes meer nabootsende geelgroene tinten hebben, met grijze strepen op de buik; beide hebben een rode snavel. Ze kunnen meestal in paren worden waargenomen en zijn niet alleen dol op insecten, maar ook op hun eieren en larven.

4. Pimpelmees

4. Pimpelmees

Pixabay

De pimpelmees is gemakkelijk te herkennen aan de felle kleuren van zijn verenkleed. Het is een insecteneter die vooral dol is op coccidiën, bladluizen, larven en spinnen, maar ook op kleine ongewervelde dieren, die de planten eindelijk met rust zullen laten. In de winter is hij dol op zaden, fruit en bessen.

5. Vlaamse gaai

5. Vlaamse gaai

Pixabay

Gaaien zien er stevig uit en hebben eenonmiskenbaar wit, bruin, zwart en felblauw verenkleed. Ze hebben een omnivoor dieet dat in het broedseizoen voornamelijk bestaat uit insecten; zo speelt de gaai een belangrijke rol als natuurlijk bestrijdingsmiddel, vooral in zwarte dennenbossen, waar hij processievlinders op afstand houdt. In de moestuin doet hij wonderen.

Advertisement

6. Distelvink

6. Distelvink

Pixabay

De distelvink is een kleine vogel, herkenbaar aan de karakteristieke rode vlek die zich uitstrekt van de zijkant van zijn snavel tot aan zijn ogen. Het is een overwegend graanetende soort, maar tijdens de paartijd leidt zijn verhoogde energiebehoefte ertoe dat hij zich ook voedt met insecten en kleine ongewervelde dieren, die hij ook aan zijn nakomelingen geeft.

7. Boomklever

7. Boomklever

Pixabay

In de lente en zomer eet de boomklever voornamelijk insecten, maar hij is vooral dol op zaden en noten, die hij met zijn snavel openmaakt.

Advertisement

8. Grauwe vliegenvanger

8. Grauwe vliegenvanger

PxHere

Zijn naam zegt het al: hij voedt zich met vliegende insecten zoals muggen, vliegen en wespen, maar ook met kleine kruipende insecten en larven, waar hij bijzonder dol op is. Altijd handig om in de tuin te hebben!

9. Grijze koekoek

9. Grijze koekoek

Pixabay

Deze vogel komt voornamelijk voor in boerderijen, bossen en moerassen, maar hij zal de tuin ook niet schuwen, vooral niet als hij harige rupsen en sprinkhanen kan vinden om zich mee te voeden.

Advertisement

10. Winterkoninkje

10. Winterkoninkje

Pixabay

Het winterkoninkje, een kleine vogel met een krachtige stem die je in vervoering brengt, verwijdert mieren, rupsen en spinnen uit je tuin en zorgt zo voor een gezonde en voorspoedige oogst.


Heb je de voederhuisjes al klaargemaakt?

Advertisement