De hertenluisvlieg: wat je moet weten over dit niet bepaald ongevaarlijke insect

door Natasja

21 Juli 2023

De hertenluisvlieg: wat je moet weten over dit niet bepaald ongevaarlijke insect
Advertisement

Ze houden van bossen en zijn daarom vooral te vinden in bergachtige gebieden, maar ze komen steeds meer voor: hertenluisvliegen (Lipoptena cervi) zijn veel vervelendere insecten dan de gewone vliegen waarmee ze soms worden verward. En nog vaker worden ze verward met vlooien of teken, alleen kunnen de hertenluisvliegen ook vliegen - daarom worden ze in het Engels ook wel 'flying ticks' genoemd.

Hoewel ze niet vreselijk gevaarlijk zijn, is het goed om ze te leren herkennen, zodat je er iets aan kunt doen als je ze ziet. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
G.Hagedorn/Wikimedia Commons

G.Hagedorn/Wikimedia Commons

Uiterlijk: ze zijn ongeveer een halve centimeter lang, en het lichaam is bruin of zwart, plat, met twee lange doorzichtige vleugels. Ze hebben 6 poten, maar veel slapper en hariger dan die van de normale vliegen die je meestal in huis ziet. Teken daarentegen zijn spinachtigen die niet kunnen vliegen.

Natuurlijke habitat: ze leven het liefst in bossen in klimaatzones met gematigde temperaturen en zijn meestal te vinden in bergachtige gebieden. In hun habitat zijn het plagen die graag rusten op herten, gemzen, wilde zwijnen, maar ook dassen en vossen. Zelfs de honden die we uitlaten zijn niet veilig voor deze insecten, die worden aangetrokken door de vaak zachte vacht van onze viervoeters.

Gedrag: meestal zie je zwermen, want deze insecten leven in zwermen en het is makkelijk om ze te ontwijken als je ze in de lucht ziet zoemen. Tijdens de warmere perioden van het jaar zijn ze te vinden aan de rand van bossen. Voordat ze hun slachtoffers bijten, zoemen ze eerst een tijdje om hen heen, zodat ze weg kunnen vliegen.

Als ze bij hun prooi aankomen, sluiten ze hun vleugels en zuigen enkele minuten bloed. Daarna gaan ze op zoek naar andere insecten in de zwerm, waarmee ze zich kunnen voortplanten en eitjes leggen op de gastheer. De larven vallen dan en worden poppen op de grond.

Gezondheidsrisico's: als je gestoken wordt door de hertenluisvlieg heb je meestal de normale reacties die voorkomen bij de meeste insectenbeten (jeuk, zwelling, mogelijke huidirritatie), hoewel ook zij, net als muggen, ziektes bij zich kunnen dragen. In het ergste geval kan de beet ontstekingsuitslag, oedeem, etterende zweren, puisten of koorts veroorzaken. Bij dieren kunnen ook purulente huidziekten voorkomen.

Wat te doen bij een beet: eerst is het een goed idee om de plek waar je gebeten bent te koelen en als de symptomen niet beperkt blijven tot die van een normale beet, bel dan een arts. In het geval van honden kun je het beste snel contact opnemen met een dierenarts. Als de hertenvlieg nog op de huid zit, kun je hem het beste verwijderen met een pincet, kam of plakband. Je kunt ze beter niet wegjagen en irriteren, want dan komen ze makkelijker terug om te bijten.

Als preventieve maatregel is het dus een goed idee om - tijdens of na een wandeling aan de rand van of in het bos - het lichaam en de kleding te inspecteren en in het geval van honden met een vlooienkam te controleren of ze er vrij van zijn (en vergeet nooit te voorkomen met pesticiden).

Advertisement
Sanja565658/Wikimedia Commons

Sanja565658/Wikimedia Commons

Kortom, ze zijn niet erg gevaarlijk, maar het is beter om deze vliegen te herkennen en uit de buurt te blijven!

Advertisement