Pas op voor zakjesdragers (Psychiden): deze meesterlijke camouflage-insecten kunnen je planten beschadigen

door Natasja

18 Juni 2022

Pas op voor zakjesdragers (Psychiden): deze meesterlijke camouflage-insecten kunnen je planten beschadigen
Advertisement

De zakjesdragers (Psychiden), die overal ter wereld voorkomen, zijn een soort lepidoptera die veel schade toebrengen aan planten. Als volwassen vlinders zijn ze niet te onderscheiden van veel andere vlinders die je toevallig in de natuur ziet, terwijl de larven meer herkenbaar zijn... Als je tenminste weet waar je naar moet zoeken! Ze zijn namelijk zeer bedreven in camouflage, en soms pas wanneer ze in groten getale aanwezig zijn, heb je door wat het probleem is.

Volwassen larven kunnen bomen ontdoen van al hun naalden en bladeren, en vaak is het te laat om de plant nog te redden tegen de tijd dat je doorhebt wat de oorzaak is van het afsterven. Lees verder om meer te weten te komen over deze insecten en hoe je kunt voorkomen dat ze schade toebrengen aan je planten.

Advertisement

Herkennen

Herkennen

Commons Wikimedia

Als je online naar deze dieren zoekt, vind je eerder veel foto's van stapels hout en bladeren, dan iets dat op een insect lijkt. Dit komt doordat zakjesdragers (https://disinfesta.it/controllo-lepidotteri-psichidi/) zich kunnen camoufleren terwijl ze nog cocoonvormige larven zijn.

De zijden cocon die het zich ontwikkelende diertje beschermt, heeft een spits toelopende vorm en is bedekt met takjes, stukjes schors, bladeren en elk ander bruikbaar materiaal dat te vinden is op de plant waaraan het zich vasthecht. Ze kunnen ongeveer 3-5 cm lang zijn.

Zodra de vlinder is uitgegroeid, wordt hij in het geval van de mannetjes een soort behaarde bij, terwijl de vrouwtjes altijd in de larvale toestand blijven, zelfs zonder vleugels. En het is de larve (jong mannetje of zelfs volwassen vrouwtje) die de plant beschadigt: om zich te voeden, voeden ze zich in feite met de bladeren zelf, waarbij ze soms alleen hun voorpoten en kop uit de cocon trekken, zodat ze zich kunnen bewegen en kunnen blijven eten.

De eieren komen in het algemeen tegen het einde van de lente uit, en de larven gaan op zoek naar voedsel. Tijdens de zomer blijven ze zich voeden tot ze rond augustus volwassen zijn. Vanaf dan, gedurende ongeveer een maand, kruipen ze terug in hun cocon en worden poppen. In het vroege najaar vindt de paring plaats, waarna de vrouwtjes hun eieren leggen en in de cocon wachten tot het volgende voorjaar om uit te komen.

Advertisement

Hoe ze te verwijderen

Hoe ze te verwijderen

Commons Wikimedia


Er zijn verschillende manieren (https://www.bobvila.com/articles/how-to-get-rid-of-bagworms/) om het probleem aan te pakken:

  • Handmatig verwijderen: als de plant slechts door enkele zichtbare exemplaren is aangetast, draag dan handschoenen en verwijder ze handmatig zodra je ze opmerkt. Dit is vooral effectief van de herfst tot het vroege voorjaar.
  • Predatoren benutten: introduceer natuurlijke vijanden van de zakjesdragers, zoals Bacillus thuringiensis, d.w.z. een sporigene bacterie die moet worden gekocht en toegediend volgens de aanwijzingen op de verpakking; lok vogels naar de tuin, vooral kraaien die zich met de larven voeden. Om deze dieren aan te trekken, moet je waterbakjes plaatsen, hoge, dichte planten (heggen en bomen) laten staan waarin ze kunnen nestelen, en plaatsen laten waar ze kunnen schuilen (ook stapels takken).
  • Chemische insecticiden: de insectiden die werken moeten malathion, diazinon of carbaryl bevatten. Ze moeten op de plant worden aangebracht en zijn doeltreffend tegen jonge larven, d.w.z. in het late voorjaar. Volg altijd zorgvuldig de instructies van de fabrikant.

Ben je al zakjesdragers in je tuin tegengekomen?

Advertisement