Roestvrijstalen gootsteen: 4 eenvoudige manieren om hem te laten glanzen zonder krassen

door Natasja

18 Juli 2023

Roestvrijstalen gootsteen: 4 eenvoudige manieren om hem te laten glanzen zonder krassen
Advertisement

Hoewel er heel veel materialen zijn, soms echt prachtig qua esthetiek, waarmee gootstenen gemaakt kunnen worden, zijn er maar weinig zo eeuwig en onomkoopbaar als roestvrij staal. En dus blijft dit metaal met zijn vele voordelen de voorkeur genieten van de overgrote meerderheid van de mensen over de hele wereld. Er wordt gezegd dat het onverwoestbaar was, omdat het eigenlijk veel beter bestand is tegen vuil dan andere materialen, en het is onwaarschijnlijk dat het echt ernstig beschadigd raakt. Het is waarschijnlijker dat je het uiteindelijk vervangt alleen maar omdat je het hele uiterlijk van de keuken wilt vernieuwen, inclusief de gootsteen en de kast die daar bij hoort.

Het is echter zeker dat zelfs het roestvrij staal van de gootsteen vlekken kan krijgen door kalkresten die door waterdruppels worden achtergelaten, en dat er vettige vlekken ontstaan als de gootsteen lange tijd niet goed wordt schoongemaakt. Dan zijn er nog gevallen waarin alles wat erin wordt gewassen vuilresten achterlaat, dus hoe verwijder je al het vuil en laat je de gootsteen weer als nieuw glanzen zonder krassen achter te laten?

Advertisement
texangel7/Reddit

texangel7/Reddit

Je kunt een paar huismiddeltjes koesteren die altijd de moeite waard zijn om te onthouden:

  • Witte azijn (alcohol, wijnazijn, maar ook appel- of rijstazijn): meng azijn en water in gelijke delen in een fles, sluit de afvoerplug, giet het mengsel erin en laat het een kwartier of langer inwerken. Om ervoor te zorgen dat de vloeistof ook aan de wanden hecht, kun je jezelf helpen met vloeipapier: leg dit op het metaal zodat het het hele oppervlak bedekt en besprenkel het met het azijn-watermengsel. Verwijder vervolgens alles na een kwartier en spoel af. Vergeet niet om onmiddellijk af te nemen met een zachte microvezeldoek om goed te drogen.
  • Citroen, ook in partjes of half uitgeperst: neem de gesneden citroen en wrijf deze als een spons over het hele oppervlak. Ook hier zal het zuur in het sap de afzettingen oplossen en het metaal weer laten glanzen.
  • Baking soda: maak een crème van water en baking soda. Het moet langzaam genoeg zijn om minder te schuren en verdeel het met een zachte spons over de moeilijkste plekken. Spoel af en droog.
  • Gedenatureerde ethylalcohol: je kunt het direct op het te schoonmaken oppervlak gieten en een microvezeldoek gebruiken.

Wat is jouw favoriete methode om een roestvrijstalen gootsteen te laten glanzen?

Advertisement