Huis en tuin versieren met de prachtige sering: alle tips om hem te kweken

door Natasja

28 Februari 2024

Huis en tuin versieren met de prachtige sering: alle tips om hem te kweken
Advertisement

Oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten, maar zeer goed aangepast aan het Europese klimaat, is de sering een sierplant met een sterke decoratieve impact; dit is precies waarom hij zo populair is en op grote schaal wordt gekweekt om tuinen en terrassen te versieren, waardoor prachtige wanden, omheiningen en decoratieve borders ontstaan.

Deze plant arriveerde in Europa in de 18e eeuw en is vandaag de dag aanwezig in talrijke variëteiten, waarvan de meeste na import werden geselecteerd door de kweker Victor Lemoine. De sering is een zeer snelgroeiende plant en geeft prachtige witte, roze of lila bloeiwijzen tussen april en mei, wat een mooie kleur geeft aan de buitenruimtes.

Maar hoe wordt de sering gekweekt zodat hij altijd groeit en weelderig bloeit? Laten we daar samen achter komen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Het planten: seringen kunnen in het koude seizoen worden geplant, bij voorkeur voordat de vorst intreedt, zodat de wortels goed kunnen wortelen en de eerste bloemen kunnen zien in de lente na het verplanten. Omdat de wortels zich wijd rondom de stam uitbreiden, is het noodzakelijk om een plek te kiezen, in de tuin of in een pot, met voldoende ruimte eromheen en het plantgat moet minstens twee keer zo groot zijn als de kluit.
  • Standplaats: de sering is een zeer robuuste plant, die goed groeit in bijna elke grondsoort behalve steenachtig en droog, bij voorkeur met een alkalische pH en goed gedraineerd om waterstagnatie te voorkomen. Hij verdraagt lage temperaturen tot -30 graden Celsius, wind en warmte en voor een weelderige bloei en dicht gebladerte plaats hem op een zonnige plek.
  • Water geven: bij het planten en tijdens de bewortelingsperiode heeft de sering regelmatig en overvloedig water nodig, terwijl volwassen planten alleen water moeten krijgen na langdurige zomerdroogte of wanneer de temperatuur erg hoog is, bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond. De frequentie van water geven zal vaker zijn voor planten in potten, waar de grond sneller uitdroogt.
  • Bemesting: jongere planten, vooral onmiddellijk na het verplanten, kunnen een meststof van het type dat ook voor rozen wordt gebruikt goed gebruiken; aan het einde van de winter, vooral als de grond steenachtig en arm is, volstaat stalmest.
  • Snoeien: er is niet veel snoei nodig, maar alleen het verwijderen van uitgebloeide bloemen en slecht gerangschikte takken aan het einde van de bloei, om de zomerbegroeiing en nieuwe bloei in het volgende voorjaar te bevorderen, evenals het stimuleren van het groeien van takken, ook aan het onderste deel van de stengel, waardoor de plant een struikachtige groeiwijze krijgt.
  • Combinaties: seringplanten kunnen alleen of in combinatie met andere sierplanten worden gekweekt om interessante kleurencombinaties te creëren. Twee typische combinaties zijn bijvoorbeeld met de Viburnum Sneeuwbal of de Weigela, maar ook klimplanten zoals de Clematis.

Nu ben je echt klaar om voor je sering te zorgen.

Advertisement