's Avonds op het balkon of in de tuin? Doe zoals cateringprofessionals om muggen en wespen te verjagen

door Natasja

09 Augustus 2023

's Avonds op het balkon of in de tuin? Doe zoals cateringprofessionals om muggen en wespen te verjagen
Advertisement

Een gezellige avond buiten, in de tuin, op het balkon of terras: gasten, lekker eten, goede sfeer... Maar dan komen de muggen, of vliegen en wespen zoemen rond, en verpesten alles een beetje. Met het warme weer is dit een risico waar we allemaal mee te maken hebben, en daarom moeten we voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat zo'n langverwacht en aangenaam moment wordt verpest. Ook cateringprofessionals weten dit en aarzelen niet om alle maatregelen te nemen om het beste resultaat te garanderen.

Zo kun je gebruikmaken van effectieve en vrijwel gratis oplossingen die in elke vergelijkbare situatie kunnen worden toegepast: koffiedik kan bijvoorbeeld helpen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als je in huis bent, heb je waarschijnlijk wel koffiedik dat bestemd is voor het afval. En net zo waarschijnlijk heb je een rol aluminiumfolie klaarliggen op een plank of in een lade. Dit zijn de belangrijkste materialen die je nodig hebt om een natuurlijk afweermiddel te maken dat niet de soms onaangename geur heeft van sommige in de winkel gekochte producten.

De techniek is heel eenvoudig: als dat nog niet het geval is, laat dan in de aanloop naar een feest of diner het koffiedik drogen. Spreid het gewoon uit op een bakplaat of plat oppervlak en laat het een tijdje in de zon of droog liggen. Wanneer het droog is, neem je de folie en snij je er vierkante of rechthoekige uitsnijdingen uit die je als kopjes kunt vormen, zonder je al te veel zorgen te maken over de vorm. Er moeten gewoon twee of drie lepels koffiedik in passen.

Vervolgens heb je een vloeibare firestarter nodig, of wat alcohol, om een kleine hoeveelheid op het koffiedik te gieten. Overdrijf niet en beperk je tot een paar druppels. Steek het aan met een lucifer of een aansteker met een lange steel om te voorkomen dat je jezelf verbrandt: je moet handelen zoals je doet met wierook of wierookbranders, d.w.z. doof de vlam door erop te blazen, zodat het koffiedik langzaam blijft branden en alleen rook produceert.

Het is juist de rook, die onwelkom is voor insecten maar niet zo vervelend voor ons, die zal werken als een afweermiddel. In plaats van aluminiumfolie kun je ook een keramisch bord of schaal gebruiken, maar ook een blikje of zelfs een kleine aluminium pan. Het belangrijkste is dat het koffiedik langzaam en zonder vlam brandt!

Advertisement