Orchideeën verpotten: wat is de juiste werkwijze?

door Natasja

27 Maart 2024

Orchideeën verpotten: wat is de juiste werkwijze?
Advertisement

Orchideeën behoren tot de mooiste en sierlijkste bloemen waar we ons graag mee omringen. Hun tederheid, felle kleuren en elegantie zijn allemaal redenen waarom steeds meer mensen besluiten om er minstens één in hun huis te zetten. Het zijn tropische planten die goed verzorgd moeten worden zodat ze jaar na jaar kunnen groeien en bloeien. Eén ding in het bijzonder vereist aandacht: verpotten.

Laten we eens kijken hoe je te werk moet gaan om de behuizing van deze bloem te vervangen en comfortabel te maken.

Orchideeën: een prachtige bloem!

Orchideeën: een prachtige bloem!

Pxhere

Orchideeën zijn planten die van vocht en zonlicht houden en een speciale grond nodig hebben - bestaande uit turf en schors - om op hun best te zijn. Ze worden gekenmerkt door vele kleuren en kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt, maar pas op voor koudere periodes. Omdat het een tropische soort is, kunnen ze niet tegen een te streng klimaat, dus als je ziet dat de temperatuur onder de 15 graden komt, is het een goed idee om ze naar binnen te verplaatsen.

Dit gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe en wanneer het tijd is om de potten van orchideeën te vervangen. Ze worden in winkels meestal geleverd in kleine, meestal doorzichtige potten. De wortels en niet alleen de stengel, bladeren en bloemen hebben namelijk ook veel licht nodig. Dit neemt niet weg dat ze ook in terracotta of anderszins gesloten potten kunnen worden gekweekt. Het is aan jou om te begrijpen in welke staat de wortels verkeren en op basis daarvan te kiezen.

De belangrijkste vraag is meestal: hoe weet je wanneer het tijd is om te verpotten?

Advertisement

Wanneer verpotten?

Wanneer verpotten?

Nefronus/Wikimedia commons

Het verpotten van deze plant hangt erg af van de wortels. Als in de potgrond blijven, als ze niet uitdrogen en als ze niet te nauw zitten, dan kun je wachten. Omgekeerd, als je begint te zien dat de wortels uit de pot komen, dat sommige uitdrogen en dat ze te veel in elkaar gedraaid zijn, betekent dit dat de leefruimte te klein is en dat je de pot absoluut moet vervangen om ze gezond te houden.

De voorwaarde is om dit niet tijdens de bloeiperiode te doen, maar om te wachten tot de bloeiperiode voorbij is en de plant rust om verder te gaan. Pas als de bloei voorbij is, kun je de plant uit de pot halen en beginnen met verpotten. Eerst moet je natuurlijk zorgen voor de benodigde spullen om dit te kunnen doen.

Dit is de werkwijze voor het verpotten van orchideeën

Dit is de werkwijze voor het verpotten van orchideeën

Vc-creative Photography/Pexels

Je hebt de orchideeën geobserveerd en beseft dat het tijd is om actie te ondernemen om hun "huis" te vervangen. Het proces is helemaal niet ingewikkeld, het moet alleen een beetje voorzichtig gebeuren. Ga stap voor stap te werk.

  • Rust jezelf uit met alles wat je nodig hebt: geschikte potgrond, stokken om de stengels te ondersteunen, een schaar voor de wortels en water.
  • Haal de plant uit de oorspronkelijke pot en bevrijd de wortels uit de grond om ze te controleren. Als ze groen en turgescent zijn, zijn ze gezond, maar ze kunnen ook droog zijn of je kan wortelrot opmerken. Als de toestand is zoals net beschreven, verwijder je de aangetaste uiteinden. Als ze erg droog zijn, kun je ze even laten weken terwijl je de nieuwe pot voorbereidt.
  • Pak de nieuwe pot, begin met de juiste potgrond - bestaande uit turf en schors - erin te doen en steek dan de plantjes erin. Terwijl je aarde toevoegt, plaats je het rond de wortels zodat ze er voeding uit kunnen halen.
  • Voeg steunen toe voor de stengels, zodat ze ondersteund worden en niet breken, en geef water. Als er water uit de drainagegaten in de pot lekt, wacht dan even en verwijder het dan om rot en schimmel te voorkomen.
  • Op dit punt zet je de orchidee op zijn favoriete plek in huis, dat wil zeggen naast een constante lichtbron en niet in de kou. Je zult zien wat een prachtige kleuren er ontstaan bij de volgende bloei.

Dat is het!

Controleer dus snel de orchideeën en verzorg ze door ze te verpotten. Het zijn weinig en eenvoudige stappen en je zal er niet lang over doen. Succes!

Advertisement