Maak met een druppeltje waterstofperoxide je planten sterker

door Skip

01 September 2023

Maak met een druppeltje waterstofperoxide je planten sterker
Advertisement

Je kiest je planten uit die je wilt laten groeien, je houdt ze gedurende de jaargetijden in de gaten en ondanks alle zorg zijn ze niet mooi en bloeien ze niet op de manier zoals je dat graag zou willen. Dan doe je waarschijnlijk iets niet goed of is er een trucje dat je misschien niet kent. Soms kunnen sommige oplossingen die op het oog een beetje vreemd lijken ineens toch heel handig zijn.

Er zijn veel ingrediënten in de keuken of sowieso goedjes in huis te vinden zijn waarvan wordt gezegd dat die planten wonderen kunnen doen. Een daarvan is waterstofperoxide, dat je "gebruikt als bemester." Eens kijken of daar een kern van waarheid in zit.

Advertisement
Creativo

Creativo

Allereerst moet je kijken naar het soort waterstofperoxide. Dat geldt voor de huishoudtrucs, maar ook in dit geval waar je het gaat gebruiken in de tuin. Je moet waterstoperoxide hebben met een concentratie van 3%. Waterstofperoxide heeft een extra zuurstofatoom vergeleken met normaal water. En juist met deze zuurstof kunnen planten wat mee.

Waterstofperoxide gebruiken voor het kweken van planten werkt een beetje anders dan de soorten mest zoals we die normaal kennen:voor verschillende voedingstoftekorten bij planten zijn er verschillende meststoffen die deze tekorten aanvullen. Waterstofperoxide voorziet niet in stikstof, kalium of andere nuttige elementen, maar helpt juist de wortels. Ze worden er sterker door, waterstofperoxide helpt planten bij het absorberen van de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit de aarde.

Bovendien is waterstofperoxide, zoals we weten, een van de betere midddelen om sporen van vele schimmels te doden en werkt het dus tegen schimmels, tegen bacteriën en soortgelijke gevaren.

Je kan een spray maken voor bladeren (te gebruiken als een licht schimmelbestrijdingsmiddel). Giet een eetlepel waterstofperoxide in een halve liter water. Of je kan waterstofperoxide toevoegen aan het water dat je normaal gebruikt om je planten mee te irrigeren, ook hier weer in hele kleine hoeveelheden (denk aan een verhouding van 1:10 als minimum, nog minder zal ook wel goed gaan). Als je merkt dat de plant erg veel last heeft van schimmel kan je proberen waterstofperoxide te gieten in de aarde rondom de wortelhals, ook dit in hele kleine beetjes.

Het ligt natuurlijk voor de hand dat deze alternatieve oplossing de andere manieren om elke plant te verzorgen niet vervangt, maar waterstofperoxide kan zo nu en dan wel helpen!

Advertisement