Vaarwel vliegen en vliegjes: oude geheimen voor een insectenvrij huis

door Natasja

01 Juni 2024

vliegen in huis
Advertisement

Zodra het een beetje warm weer wordt en bepaalde insecten duiken gelijk op in huis, zoals vliegen en vliegjes. We zien ze vooral in de keuken, maar het is niet ongewoon dat ze ook in andere kamers van het huis rondzoemen. Ze zijn vervelend en ook onhygiënisch, en we moeten ons best doen om ze kwijt te raken en te voorkomen dat ze terugkeren in huis. Hierbij kunnen we geholpen worden door altijd oude remedies te gebruiken.

Advertisement

Remedies tegen vliegen en vliegjes in huis

Close-up van een vlieg op een raamkozijn

42huh42/Reddit

Er zijn verschillende methodes die je kunt toepassen om vliegen en vliegjes uit huis te verdrijven.

  • Een watje, geïmpregneerd met een paar druppels essentiële olie (citronella, lavendel, geranium werken als natuurlijke afweermiddelen), op de plekken leggen waar deze insecten het meest rondlopen, zoals ramen, rond fruitschalen en dergelijke.
  • Gebruik afwasmiddel en appelazijn in gelijke delen. Doe ze in een kom of pot en giet er dan een theelepel suiker op. De combinatie van appelazijn en suiker trekt de vliegen aan, die vervolgens worden gevangen en gedood door de afwasmiddel. Twee eetlepels azijn en een paar druppels afwasmiddel kunnen ook werken, mits het goed gemengd is.

Advertisement

2. Hoe voorkom je dat vliegen en vliegjes het hele huis vullen?

zwerm vliegen in huis op een raam

ransientv/Reddit

Alleen vertrouwen op vallen en insectwerende middelen lost het probleem niet bij de basis op. En hoewel er klimatologische en omgevingsfactoren zijn die er altijd voor zorgen dat vliegen in huis verschijnen, is het ook zo dat wat ze naar de huizen lokt een reeks gewoontes zijn die gecorrigeerd moeten worden, vooral wanneer het erg warm is.

  • Laat geen voedsel open en bloot liggen: vers fruit in de eerste plaats, maar ook alle restjes van een maaltijd en bodempjes in glazen (vooral als er koolzuurhoudende en suikerhoudende dranken in zitten) trekken deze dieren enorm aan.
  • Controleer alles wat kan bederven: bij warm weer gaan fruit en andere etenswaren die buiten de koelkast staan snel rotten, en ook dat trekt vliegen en vliegjes aan.
  • Geen vuil verwijderen: hoe warmer het wordt, hoe meer je het huis moet schoonmaken door kruimels, stof en allerlei vuil te verwijderen en oppervlakken te ontsmetten. Zo wordt het huis veel minder aantrekkelijk voor ongedierte en ook knaagdieren! Het is ook belangrijk om vuilnisbakken vaak te legen en schoon te maken.
  • Als het nodig lijkt om een beroep te doen op chemische producten speciaal voor insectenplagen, vertrouw dan niet alleen op vallen. Hoewel middelen zoals vliegenpapier, UV-lampen of elektrische insectenverdelgers effectief zijn, pakken ze alleen de volwassen vliegen aan en laten ze de larven en eitjes intact. Vliegen en vliegjes leggen ze op afval, rottend voedsel en uitwerpselen van huisdieren. Daarom moeten insecticiden of methoden die larven en eitjes elimineren ook worden gebruikt, en zo kun je het probleem oplossen.

Klaar om vliegen en vliegjes uit je huis te verdrijven?

Advertisement