Maak zelf een ad hoc insectenwerend middel zonder chemicaliën, super potent voor een paar cent

door Skip

25 Augustus 2023

Maak zelf een ad hoc insectenwerend middel zonder chemicaliën, super potent voor een paar cent
Advertisement

Het is vervelend om mieren door je huis te zien lopen, hoe schoon en onschuldig ze ook zijn, erger zijn nog vliegjes en grote vliegen zijn niet schoon. Als er insecten rondwaren in je huis moet je in actie komen wil je ze verjagen. Naast valletjes is het dus goed om je te bewapenen met insectenwerende middelen ter preventie. Daardoor maak je plekken die hoogstwaarschijnlijk het doel zijn van om het even welk insect, hartstikke oninteressant.

Er is een manier waarop je dit kan doen, 't is redelijk goedkoop en is helemaal natuurlijk. Het is makkelijk zelf te maken thuis op het moment dat je het nodig hebt. Bijkomend voordeel is ook dat het niet zo'n intense geur heeft en ook lekker ruikt voor ons. Het is de moeite waard dus om te proberen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het hoofdbestanddeel, naast andere bestanddelen, is kruidnagel. Dit sterk geurende specerij blijkt voor een groot aantal insecten zeer onaangenaam, in die mate zelfs dat het vaak wordt gebruikt als etherische olie in insectenwerende middelen; huisgemaakt of niet. Aangezien het handig is voor het gebruik bij het op smaak brengen van eten en dranken is het geen slecht idee om er een potje van thuis te hebben staan in de voorraadkast, klaar voor gebruik. Bovendien is het zo dat juist omdat het zo sterk ruikt, je er per keer maar weinig van nodig hebt. Dit maakt dat je met een verpakking echt heel lang kan doen.

Naast kruidnagel heb je grof zout nodig en zo je wil extra's naar keuze: sommigen raden een beetje wasverzachter aan, of anders etherische oliën (citroen en citronella hebben de meeste voorkeur). Verder heb je een druppel, nee beter nog, een theelepeltje 70% alcohol nodig.

Hoe maak je dit insectenwerende middeltje klaar? Het is echt heel makkelijk: neem een kommetje, beter is van glas of keramiek, en vul dit voor 3/4 met grof zout. Voeg alcohol toe en roer dit door. Bestrooi dit dan met kruidnageltjes, maar als het kommetje groter is dan mogen er best meer kruidnagels in. Dit is het basisidee en dat zou al voldoende kunnen zijn.

Als je echter ook nog een aangename geur wilt kan je een laagje van een maatbekertje wasverzachter gebruiken dat je samen met het zout vermengt met de alcohol. Als alternatief kan je naar wens op het eind nog 5 á 10 druppels etherische olie toevoegen.

Nu zet je het kommetje neer bij openingen in huis, zoals vensterbanken of op plekken waar de insecten zich het meest verplaatsen zoals sommige (leg)planken of in bepaalde hoeken. Let er echter wel dat huisdieren of kinderen niet bij de kommetjes kunnen komen. Je insectenwerend middeltje houdt beestjes op afstand en je huis ruikt ook nog eens lekker, en dat allemaal 100% natuurlijk.

Advertisement