Weg met mieren: alle DIY remedies om te proberen

door Natasja

04 Juni 2022

Weg met mieren: alle DIY remedies om te proberen
Advertisement

Hoe meer het zomerseizoen vordert, hoe meer mieren je ziet die het huis proberen binnen te komen, of misschien al in de keuken rondlopen. Ze worden aangetrokken door de voedselvoorraden, maar ook door restjes, zodat je ze waarschijnlijk zult zien lopen bij de voorraadkast en de bio-afvalbak in de keuken, met een rij ijverige insecten die naar een paar gaten bij deuren en ramen naar de buitenkant van het huis leiden.

Het zijn ongevaarlijke dieren voor de mens, maar een kolonie mieren in huis aantreffen is nooit fijn. Voordat je je toevlucht neemt tot agressieve methoden waarbij chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt (die vaak gevaarlijk zijn voor kinderen en huisdieren), kun je enkele andere, milieuvriendelijkere oplossingen proberen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Diatomeeënaarde (ook wel diatomeuze aarde of kiezelgoer genoemd): dit is een kalkhoudend poeder dat wordt verkregen uit sedimentgesteenten, en werkt als een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen vele soorten insecten, waaronder mieren. Strooi daarom wat rond de omtrek van het balkon, vooral in de buurt van ramen, deuren of andere ingangen.
  • Glasreiniger en afwasmiddel: dit wordt gebruikt om de geur van feromonen te verwijderen die mieren nodig hebben om één pad te volgen, zodat ze hun weg in huis niet vinden. Meng de twee schoonmaakmiddelen in een spuitfles en spuit ze daar waar je de meeste activiteit ziet en nog beter langs het pad en bij de toegangspunten tot het huis. Veeg vervolgens het meeste af met een doek. Een tamelijk verdunde vloeibare zeep kan ook werken.
  • Zwarte peper: het is blijkbaar een natuurlijk afschrikmiddel, want mieren houden niet van de geur ervan. Strooi wat in de ingangspunten.
  • Pepermunt: beter is het om deze andere geur, die mieren niet lekker vinden, te benutten in de vorm van een etherische olie. Vul een sprayfles met water en voeg 10-20 druppels etherische olie toe, spuit als een glasreiniger. Je kunt ook wattenbolletjes doordrenken met de etherische olie, en je kunt ook tea tree etherische olie op deze manieren gebruiken.
  • Witte azijn: meng het in gelijke delen met water en maak de oppervlakken schoon (als ze met azijn kunnen worden behandeld) waar de mieren het vaakst of het meest waarschijnlijk komen, zonder af te spoelen. Je kunt een paar druppels etherische olie toevoegen (pepermunt, tea tree, eucalyptus, eucalyptus citraat).

Heb je deze remedies wel eens geprobeerd?

Advertisement