Is het tijd voor de seizoenswisseling? Pak het wisselen van de kleding op de meest efficiënte manier aan

door Natasja

24 Mei 2022

Is het tijd voor de seizoenswisseling? Pak het wisselen van de kleding op de meest efficiënte manier aan
Advertisement

Iedereen of bijna iedereen, moet op zijn minst een paar keer per jaar, zich wapenen met geduld en de kledingkast leeg maken voor de seizoenswisseling. Het is een taak die altijd enkele uren in beslag neemt en inspanning kost, maar die je dan wel in staat stelt om voor de komende maanden meer geschikte kleding, accessoires en ook huishoudlinnen bij de hand te hebben.

Wanneer er echter veel meubels en opbergkasten moeten worden gereorganiseerd, en in het algemeen wanneer het niet gemakkelijk is om tijd te vinden voor dit extra klusje naast alle andere dingen die je moet doen, is het goed om alles op de meest efficiënte manier aan te pakken: geen verspilde tijd, en bevredigende resultaten zonder onnodige inspanning.

Pexels

Pexels

  • Wanneer dit te doen: aangezien de grenzen tussen de seizoenen steeds onregelmatiger worden, is het moeilijk het juiste tijdstip te kennen vóór de komst van de grote hitte of de grote koude. Het is misschien beter je niet te veel te haasten in het voor- of najaar, wanneer de temperatuurpieken of -dalen nog van voorbijgaande aard zijn, en er pas mee te beginnen wanneer er meedere koude of, respectief, warme dagen zijn.
  • Maak bedden, tafels en planken leeg: begin met alles leeg te maken, vooral als er geen delen van de kledingkast zijn waar "jolly" kleren kunnen worden bewaard voor gebruik het hele jaar door. Probeer dit echter geleidelijk te doen: in plaats van de inhoud van kasten en laden in een keer te pakken, gebruik deze tijd nu al om op het bed nette groepjes te maken, waarbij je elk voorwerp controleert. Het zal gemakkelijker zijn om ze later op te bergen en je zult tijd winnen.
  • Zet dozen en zakken klaar voor de sortering om weg te gooien of weg te geven: bedenk wat je het afgelopen jaar niet hebt gedragen (of kies een ander criterium) voordat je de spullen weer in de kast legt of ergens anders in huis opbergt. Als er dingen zijn waar je zonder kunt, geef ze dan weg. Als er kleren zijn die te beschadigd zijn, zelfs niet meer creatief te redden zijn, doe ze dan weg. Als er daarentegen voorwerpen zijn die je nooit gebruikt maar waar je veel om geeft, is het beter ze op te bergen op een plaats waar ze niet in de weg zitten.
  • Maak de kast grondig schoon: hier zijn vele producten en methoden voor. In dit stadium moet je ook eventuele geurzakjes of middelen tegen motten en schimmel vervangen.
  • Terwijl de kledingkast droogt (met de deuren wijd open), pak de kledingstukken die je voor het komende seizoen nodig hebt - als je ze ergens anders bewaart. Maak dan ook die houders/meubels leeg en leg alles netjes op het bed, gescheiden van wat je al eerder hebt uitgezocht.
  • Maak, indien nodig, ook de opbergkasten en houders schoon waarin je de kleren van vorig seizoen zult opbergen.
  • Begin met het vullen van de kledingkast die je de komende maanden zult gebruiken met de geschikte kleding: zorg ervoor dat de kleding en accessoires die je minder vaak gebruikt achteraan en hoog liggen, en dat de kleding die je altijd draagt vooraan ligt.
  • Alles wat het sorteerproces heeft overleefd en bij het voorbije seizoen hoort, belandt in de daarvoor bestemde opbergkasten of houders, wachtend op de volgende seizoenswisseling.

Het is ook nuttig om, als er ruimte is, een deel van de kledingkast te reserveren voor kleding die het hele jaar door kan worden gebruikt, zoals spijkerbroeken, petten, populaire t-shirts die ook in de winter worden gebruikt en dergelijke: dit maakt het nog gemakkelijker en sneller om de verschillende seizoenswisselingen uit te voeren.

Maak van deze momenten gebruik om een lijst te maken van de aan te schaffen meubelaccessoires die je kunnen helpen een zo opgeruimd mogelijke kledingkast te hebben: kleerhangers van verschillende types, manden, dozen, kisten om allerlei voorwerpen in op te hangen of op planken te zetten, verdelers voor planken en laden... Er zijn heel veel gadgets die zeer handig zijn!

En vergeet niet de muziek aan te zetten, of misschien zelfs een mooie podcast, zodat het allemaal nog leuker wordt.

Advertisement