Mooie eilanden voor de keuken met IKEA planken: 12 creatieve, goedkope voorstellen

door Natasja

13 Oktober 2023

Mooie eilanden voor de keuken met IKEA planken: 12 creatieve, goedkope voorstellen
Advertisement

Een grote keuken met genoeg ruimte voor een centraal eiland is de droom van veel mensen. Helaas kunnen we dit niet altijd realiseren in onze woning door de beschikbare ruimte of ons budget, waardoor we er misschien van moeten afzien. Als je handig bent met doe-het-zelven, kun je je wens voor een keuken met een middeneiland echter misschien wel verwezenlijken.

IKEA meubels zijn vaak het perfecte basiselement voor het maken van op maat gemaakte en originele meubels voor in huis en kunnen ons ook helpen bij het maken van middeneilanden voor kleine keukens, ideaal voor zelfs de kleinste budgetten. Stel je eens voor hoe leuk het is om zelf prachtige meubels te maken die de look en functionaliteit van de keuken verbeteren.

Als je op zoek bent naar een creatief en goedkoop project om een middeneiland voor je keuken te maken, laat je dan inspireren door deze 12 voorstellen voor het aanpassen van IKEA planken.

Advertisement

1. Van IKEA Kallax kast naar klein keukeneiland

Wie zegt dat een kleine keuken geen eigen eiland kan hebben? Voeg gewoon een werkblad toe aan de bovenkant van een Kallax kast met 4 vakken en je kleine eiland is klaar in een mum van tijd.

Advertisement

2. Van IKEA Kallax kast naar schiereiland

Als je daarentegen een schiereiland wilt, voeg dan een werkblad toe aan een Kallax kast die uitsteekt door hem aan de muur te bevestigen. Met 2 krukken wordt het een perfect ontbijtschiereiland.

3. De Norden buffetkast voor een open eiland

De Norden buffetkast van Ikea is nog zo'n meubel dat perfect geschikt is als kookeiland. Als je er een Varden werkblad aan toevoegt, heb je voldoende ruimte om te koken zonder dat het teveel plaats inneemt.

4. Een eiland voor ruimere keukens

Als je keuken het toelaat, kun je twee Norden buffetkasten combineren en twee werkbladen toevoegen. Met 4 wielen onder de buitenste poten kun je je eiland ook gemakkelijk verplaatsen.

5. Hoekeiland

Twee Kallax kasten in een hoek vormen niet alleen een comfortabel en ruim eiland, maar kunnen ook dienen als scheidingswand tussen de twee aparte kamers van de keuken en de woonkamer.

Advertisement

6. Ikea kasten en krukjes voor een ontbijtschiereiland

Er zijn verschillende Ikea kasten die zich lenen voor deze oplossing. Zet hem gewoon aan één kant tegen de muur en leg er een werkblad op. Voeg een paar krukjes toe en je ontbijtschiereiland is compleet.

7. Eiland met laden

Ook een ladekast kan worden omgetoverd tot een eiland met een werkblad.

Advertisement

8. Vitrine-eiland

Wat dacht je van een elegante Liatorp vitrinekast voor je schiereiland? Licht en stijlvol, met een bijpassend of contrasterend werkblad wordt het nog functioneler.

9. Multifunctioneel eiland

Een multifunctioneel eiland maken ter vervanging van de tafel in een heel kleine keuken? Door een ladekast als onderkast te gebruiken, vergroot je de opbergruimte voor al het keukengerei en de voorraadkast.

Advertisement

10. Een voortzetting van de keuken

De juiste gekleurde kast met het juiste werkblad kan gemakkelijk de perfecte voortzetting van de keukenmeubels worden.

11. Stanstorp tafel

Met een paar kleine aanpassingen kan de Stanstorp tafel van IKEA een prachtig eiland met ontbijthoek worden voor je keuken.

Advertisement

12. Vierkant eiland

Twee Kallax kasten samengevoegd met één vierkant werkblad creëren een mooi en praktisch vierkant keukeneiland met planken en vakken aan beide zijden. Voor meer ruimte om alles wat je nodig hebt op te bergen.

Ben jij je keuken al aan het opmeten?

Advertisement