DIY plantenbakken door oude voorwerpen te recyclen: 16 verrassende projecten

door Natasja

13 Oktober 2023

DIY plantenbakken door oude voorwerpen te recyclen: 16 verrassende projecten
Advertisement

Doe-het-zelf en creatief recyclen zijn een steeds populairder tijdverdrijf voor veel mensen, die graag tijd doorbrengen in hun garage of knutselhoekje met het maken van meubels en accessoires, alledaagse voorwerpen en decoraties voor hun huis en dat van vrienden en familie. Sommigen hebben er zelfs hun beroep van gemaakt, niet alleen om zichzelf te onderhouden met een aangename en ontspannende activiteit, maar ook om het milieu te helpen door afval te beperken en een nieuw leven te geven aan oude voorwerpen en materialen die anders naar het afval zouden gaan.

Ook plantenbakken voor de planten kunnen gemakkelijk worden gemaakt door doe-het-zelven en creatief recyclen: hoe vaak heb je je niet afgevraagd hoe je je anonieme plantenpotten mooier kunt maken? Je hoeft niet langer je toevlucht te nemen tot het kopen van dure plantenbakken in tuincentra, je kunt ze eenvoudig zelf maken van gerecyclede materialen. Begin met het openen van de garage, kelder en opbergruimte, je zult zeker iets vinden dat bij je past en dat je kan helpen bij het maken van de perfecte plantenbakken.

Als je niet weet waar je moet beginnen, zijn hier 16 geweldige projecten om je te inspireren.

Advertisement

1. Bloemen op een fiets

Heb je veel ruimte in de tuin en weet je niet hoe je die moet inrichten? Stof je oude fiets af uit de garage. Verf hem in delicate pastelkleuren en gebruik hem als steun voor je potten. Zo heb je een prachtige en originele plantenbak waar je met plezier naar kunt kijken.

Advertisement

2. Van theeservies tot prachtige gerecyclede plantenbak

Een roestige theepot kan niet langer worden gebruikt om 's middags thee of 's avonds kruidenthee mee te bereiden. Maar voordat je hem weggooit, kun je een manier vinden om hem een nieuw leven te geven. Waarom maak je er geen leuke en originele plantenbak van? Door een hele set kopjes, mokken en theepotten te gebruiken, creëer je een interessant bloemstuk.

3. Een vrachtwagen vol herinneringen

Het oude speelgoed van je kinderen is vaak nog in goede staat als ze te groot zijn om er nog mee te spelen. Als je er moeite mee hebt om ze weg te doen omdat ze er zo dol op waren, kun je ze gewoon op een plank stof laten verzamelen of er een nieuwe functie voor vinden. Vrachtwagens en bulldozers kunnen leuke miniplantenbakken worden voor vetplanten en kleine bloeiende planten. Het zal een leuke manier zijn om oude herinneringen te behouden.

4. Strotas plantenbakken

Strotassen vinden hun natuurlijke habitat in de tuin. Gebruikt als plantenbak voor bloeiende struiken creëren ze een romantisch, kleurrijk hoekje in de tuin, maar ook op een terras of op een veranda. Maar ze maken ook een geweldige indruk in een rustieke woonkamer.

5. Bloemen klaar voor vertrek

Er zijn talloze creatieve projecten die je kunt doen met oude koffers: nachtkastjes, poefs in de woonkamer, planken, ladekasten en nog veel meer. Een prachtig project om je koffers opnieuw te gebruiken is onder andere om er originele bloembakken van te maken. Je bloemen staan altijd klaar voor vertrek.

Advertisement

6. Plastic plantenbakken voor binnen of buiten

Plastic flessen kunnen op duizend verschillende manieren hergebruikt worden om je huis in te richten en te decoreren. Snijd ze af en maak er originele plantenbakken van. Ze zullen er prachtig uitzien in de tuin of op het terras, maar ook in huis, bijvoorbeeld als hangende plantenbak.

7. Kapotte potten en nieuwe plantenbakken

Aardewerken potten worden weggegooid of gerecycled aan de onderkant van potten wanneer ze breken. Heb je er wel eens aan gedacht om ze toch als plantenbak te gebruiken? Veel plezier met het creëren van interessante landschappen en leuke decoraties in 3 dimensies, je zult een prachtige miniatuurtuin krijgen.

Advertisement

8. Van kledingstuk tot plantenbak

Met een beetje creativiteit en een flinke dosis handigheid kun je een oude spijkerbroek omtoveren tot een leuke en originele bak voor binnen.

9. Pannen als doe-het-zelf plantenbakken

Er zijn veel redenen om pannen te vervangen: verlies van antiaanbakeigenschappen, verbrande bodems, verkeerde maat voor de nieuwe gezinssituatie, behoefte aan ruimte zijn er maar een paar. Maar voordat je ze weggooit, kun je ze gemakkelijk een andere functie geven als interessante en originele doe-het-zelf plantenbakken.

Advertisement

10. Doe-het-zelf plantenbak voor schrijvers en aspirant-schrijvers

Het is echt waar dat elk oud voorwerp met een paar eenvoudige handelingen een plantenbak kan worden. Geef een oude typemachine een nieuw leven door er een charmante en sfeervolle plantenbak voor kleine vetplantjes van te maken.
 
 
 
 
 
 

11. Met rubberen laarzen in plassen springen

De rubberen laarzen van het hele gezin kunnen een prachtig portret creëren in de tuin of op het terras door ze op te hangen als plantenbakken.

Advertisement

12. Bloemen groeien uit mest

Bespaar jezelf de moeite om het sanitair na vervanging naar de vuilnisbelt te brengen: ze zien er geweldig uit als plantenbakken. Het verrassingseffect is verzekerd.

13. Picknick- en bloemenmand

Denk je erover om de picknickmand weg te doen? Gooi hem niet weg, hij kan nog steeds heel nuttig zijn als je hem als plantenbak gebruikt. Hij is perfect voor in de tuin, op het terras, op de veranda en zelfs in de woonkamer.

Advertisement

14. Rieten bloemenmanden

Rieten manden zijn erg handig als houders: in de slaapkamer en woonkamer voor kussens en dekens, in de keuken als keukengereihouders of in de badkamer als manden voor vuile was. Als je niet meer weet wat je ermee moet doen omdat je ze hebt vervangen door andere houders, hergebruik ze dan als originele plantenbakken.

15. Een venster op een bloementuin

Als je net de oude kozijnen hebt vervangen, kun je ze op nog veel meer manieren benutten. Hang ze aan de muur en gebruik ze als steun voor de bloempotten.

Advertisement

16. Bloemen met een diepzinnige kennis

Een boek weggooien is altijd zonde, vind je ook niet? Dus waarom verplaats je ze niet van de boekenkast naar de salontafel in de woonkamer? Het zijn perfecte, originele plantenbakjes voor vetplanten.

17. Vetplantinstappers

Succulenten kunnen ook worden gekweekt in kleine plantenbakken in verschillende vormen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het recyclen van je oude rubberen instappers?

18. Bloemen schuilend in een paraplu

Een kapotte paraplu is misschien niet langer nuttig om je te beschermen tegen de regen, maar hij kan nog wel beschutting bieden voor je planten: gebruik de nu nutteloze paraplu's als originele plantenbakken voor de tuin. Ze zijn ook een geweldig idee als hangpotten.

18. Miniplantebak om je dorst te lessen

Wat dacht je van een mooi mini plantenbakje in een blikje voor de tillandsia's of kleine vetplantjes?

20. Een plantaardige barbecue

En wat vind je ervan als de barbecue planten en bloemen herbergt? Verf hem de volgende keer dat je hem vervangt in delicate pasteltinten en vul hem met potgrond: al snel zullen bladeren en bloemen dat hoekje van de tuin prachtig kleuren.

Welke originele plantenbakken heb jij zelf gemaakt?

Advertisement