13 praktische oplossingen om de keuken te ordenen door alle beschikbare ruimte te benutten

door Natasja

12 Oktober 2023

Advertisement

Handelingen uitvoeren aan het fornuis betekent efficiënt bewegen tussen de verschillende ruimtes in de keuken, zonder moeite vinden wat je nodig hebt. Alleen zo blijft koken een plezier in plaats van dat het ons tot ergernis drijft. En om dit te bereiken, moeten meubels en planken op de best mogelijke manier worden georganiseerd, zodat alle beschikbare ruimte wordt benut zonder dat dit ten koste gaat van de leefbaarheid van de ruimte.

Vooral als de keuken klein is, moet je ernaar streven om hem uit te rusten met de meest efficiënte oplossingen, zodat je niets hoeft op te geven. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

Waar vind je ruimte als de keukenkastjes vol zijn?

Het antwoord is eigenlijk eenvoudig: kijk naar de vrije oppervlakken op planken en muren. Maar hoe kun je daar optimaal gebruik van maken? We moeten er altijd rekening mee houden hoeveel elke plank of ander element dat je plaatst uiteindelijk uit de muur zal steken, of hoeveel volume het zal innemen op de planken. Zal het dan comfortabel zijn om eraan te werken en voldoende ruimte te vinden voor elke manoeuvre? En zul je door de kamer kunnen bewegen, deuren en luiken kunnen openen zonder telkens ergens tegenaan te botsen?

De onderstaande oplossingen kunnen je helpen.

Advertisement

Meubeluitbreidingen voor compacte extra ruimte

Om de ruimte te vergroten waarop je kunt plaatsen wat je nodig hebt, maar alleen bij gelegenheid, kun je denken aan opklapbare tafels of planken, die dan tegen de muur of tegen de zijkant van een meubel worden gesloten.

Het toevoegen van minivoorraadkasten aan het einde van het meubel, aan de kant die vrij blijft, met planken en deuren, is ook erg handig voor het opbergen van alles wat je niet in de open lucht wilt laten staan.

Als je daarentegen op zoek bent naar ruimte voor gesloten houders, voorwerpen die je vaak gebruikt, dan kun je ondiepe planken toevoegen aan de zijkanten van het meubilair of een architecturaal element van de keuken.

Geperforeerde panelen voor het benutten van verticale oppervlakken

Geperforeerde panelen zijn een geweldig hulpmiddel bij het organiseren van elke ruimte en zijn ook een decoratief element geworden. Je kunt er zelfs aan denken om ze zo te vormen dat ze precies een stuk muur opvullen dat je dan uitrust met alles wat je nodig hebt.

Advertisement

Ze kunnen worden gemaakt van metaal, maar ook van hout, en dan misschien op verschillende manieren worden geverfd om bij te dragen aan de decoratie van de keuken.

Zelfs het plaatsen van vaak gebruikte gebruiksvoorwerpen op deze panelen wordt een manier van decoreren, als je het met zorg doet.

Advertisement

De ruimte tussen werkbladen en spatschermen

overstock.com

In kleine keukens zijn de muren meestal al helemaal bezet, en dus moet je de ruimte die overblijft rationaliseren, dat is alles wat zich tussen het werkblad en de bovenkasten bevindt, inclusief het spatscherm of de achterwand. Daar zijn rails, haken en verrijdbare planken handig om alles op te stapelen zonder te vertrouwen op precaire balansen.

Als ruimte echt schaars is, kun je overwegen om deze op te vullen met op maat gemaakte meubels die de juiste nissen creëren, vast en overzichtelijk.

Advertisement

Metalen manden

De rails aan de muur, vaak precies boven het werkblad, herbergt een paar rails met haken waaraan opscheplepels en meer hangen. Daar kun je echter ook manden en verschillende houders plaatsen om alles in op te bergen wat niet meer in lades en andere delen van de keuken past.

wdrake.com

Dan zijn er ook nog mandmodellen die aan de onderkant van wandkasten worden bevestigd, zoals je die ook in boekenkasten ziet. Ze creëren in feite een extra minischap op een lichte maar efficiënte manier.

Advertisement

Planken en haken waar ruimte is

thebeatrizapartments.com

Denk aan alle ruimte die pannen vaak innemen in meubels. Naast het feit dat je deze ruimtes kunt organiseren met speciale verdelers, kun je er ook aan denken om alles wat je echt het vaakst gebruikt naar de muren te verplaatsen, met geschikte planken en haken.

Verborgen elementen tussen meubels

theyamazakihome-europe.com

Als je merkt dat je gaten kunt opvullen die bestaan tussen het ene meubelstuk en het andere, of tussen meubels en muren, dan kun je zeker denken aan het plaatsen van verschuifbare, verticale, compacte rekjes. Er bestaan duizend verschillende ontwerpen!

Heb jij al oplossingen gevonden om orde op zaken te stellen in de keuken?

Advertisement