15 prachtige en originele decoraties gemaakt van gerecycled hout

door Natasja

01 November 2023

15 prachtige en originele decoraties gemaakt van gerecycled hout
Advertisement

Geef toe, de charme van ruw, eenvoudig hout betovert jou ook. En als je erover denkt om je huis in te richten of zelfs gewoon te verfraaien met opvallende, originele en rustieke designobjecten, dan ben je hier op de juiste plek!

We laten je hier 15 van de meest adembenemende ideeën zien waaruit je inspiratie kunt halen om voorwerpen te maken die even prachtig als praktisch zijn: hout, takken en boomstammen zijn zelfs op een heel ingenieuze manier gebruikt. Je zal ze vast ook heel mooi vinden!

Advertisement

1. Kubusvormige objecthouder

Kleine kubussen van massief hout die symmetrisch zijn geplaatst, vormen kleine planken waarop decoratieve voorwerpen kunnen worden geplaatst. In feite vormen ze zelf een meubelstuk, maar terwijl ze - in hun eenvoud - mooi zijn, laten ze ook plantjes, potten en vazen mooi uitkomen. Het resultaat is een overvloed aan verschillende kleuren en vormen!

Advertisement

2. Tandenborstelhouder in 'groene' stijl

Het idee is ingenieus, eigenaardig en vol effect: van een boomstam is het oppervlak gladgemaakt en er zijn vakkundig een paar gaten in aangebracht door er slechts een paar centimeter in uit te hollen, net genoeg om er tandenborstels in te plaatsen. Het resultaat is een tandenborstelhouder die zowel praktisch is als mooi om te zien.

3. Fleurige wanddecoratie met lichtjes!

Op deze foto zie je echte kunstwerken: houten lijsten met daarin... nog meer hout! Het is eigenlijk een geraffineerder meubelstuk dan dat: 'op het prikbord' hangen authentieke boomtakken versierd met kleine lichtjes die een zachte en aangename sfeer creëren. Een muur wordt zo een klein hoekje van rust.

4. Een wirwar van ideeën

Een trap die leidt naar... een ander perspectief! Neem een oude houten ladder, leg er takjes op, versier elke rail van de ladder met een heleboel lampjes en, als je wilt, decoreer het naar eigen smaak door er linten of andere decoraties aan toe te voegen. Bevestig het aan het plafond en je hebt een magische kroonluchter.

5. Lamp in rustieke stijl

Een andere oplossing voor degenen die een echt unieke lamp boven hun hoofd willen zien hangen, is om een houten plank aan het plafond te bevestigen zonder al te veel tierelantijnen: eenvoudig en sober. In de plank passen doorzichtige glazen potten die eerder geplaatste gloeilampen bedekken. Maar een paar elementen voor een ongelooflijk visueel effect.

Advertisement

6. Een volledig natuurlijke lijst

Een eenvoudige decoratie, maar zeker niet lelijk (integendeel), is de lijst op deze foto. Een fotolijst die bestaat uit vele houten boomstammen met een kleine diameter die vakkundig aan elkaar zijn gelijmd om een rechthoekige omtrek te vormen: zeker iets om na te maken.

7. Een 'zwevende' objecthouder

Neem drie kleine vierkante houten kisten van verschillende grootte, plaats ze op elkaar in de volgorde die je maar wilt (in dit geval van de grootste naar de kleinste) en zorg ervoor dat ze op gelijke afstand van elkaar hangen met behulp van vier touwen. Hang nu het hoogste uiteinde van het touw zoals op de foto aan een haak die aan het plafond is bevestigd: zo heb je een 'hangende' objecthouder.

Advertisement

8. Een echt uniek nachtkastje

Het lijkt een beetje op het vorige idee maar hier hebben we een nachtkastje met een enkele, maar bredere plank. Twee haken stevig aan de muur bevestigd en je hebt een nachtkastje op precies de hoogte die je het liefste hebt.

9. Een volledig natuurlijke plankenfusie

Een prachtige houten rek: planken gemaakt van boomstammen fungeren als veel kleine schappen waarop je iets van bescheiden afmetingen kunt plaatsen. Naar beneden hangende plantjes zijn er perfect voor!

Advertisement

10. Hoe je je veranda met liefde kunt versieren

Veel houten boomstammen gegroepeerd en aan elkaar bevestigd, dus wat is er nieuw aan een houtstapel? Nou, dat je hem aan de muur voor de ingang kunt bevestigen, groeperen en inlijsten tot een hart! Misschien niet een van de meest praktische ideeën, maar zeker een accessoire dat niet onopgemerkt blijft.

11. Een prachtige wandlamp

Deze lamp is echt zeer origineel en is gemaakt met heel weinig elementen: een houten lat om aan de muur te verankeren, een dik en stevig touw om te 'vormen' en een gloeilamp om er perfect in te passen. Met een beetje handigheid is het mogelijk om een designobject te maken waar iedereen jaloers op zal zijn!

Advertisement

12. Stammen en kurken voor... een unieke salontafel!

Dit is een betoverend object dat je onmogelijk kunt negeren: het is elegant, visueel prachtig en adembenemend ontworpen. Wat nog verbazingwekkender is, is dat er op meesterlijke wijze talloze houten boomstammen en een paar fleskurken in zijn geplaatst. Het resultaat spreekt voor zich.

13. Een spiegel om te bewonderen

Hoe vaak sta je niet voor de spiegel? We verzekeren je dat je er nog meer tijd zult doorbrengen, maar niet met het staren naar je spiegelbeeld: je zult kijken naar de lijst van deze spiegel! Het is inderdaad onmogelijk om niet in vervoering te raken door een object van dit kaliber en deze pracht: een lijst die volledig gemaakt is van houten blokken siert een reflecterend glazen ovaal. Familie en vrienden zullen het ook zeker prachtig vinden.

Advertisement

14. Wandplanken met een eenvoudig en elegant ontwerp

Er zijn niet veel dingen zo bevredigend als van eenvoudig, fijn bewerkt hout een kunstvoorwerp te creëren dat schoonheid en praktisch nut combineert, zoals deze rekjes die schuin aan de muur zijn geplaatst: het evenwichtsspel wanneer er boeken, cd's of iets anders verticaal op wordt geplaatst, creëert een echt intrigerend asymmetrisch contrast.

15. Een voorwerp uit een ander tijdperk: een lantaarn!

Fantastisch deze lantaarn, een voorwerp dat doet denken aan een vervlogen tijdperk, getuige van allerlei gebeurtenissen en nu voornamelijk gemaakt van kwaliteitshout en glas. Een onvermijdelijke kaars binnenin maakt de charme en functionaliteit van dit eeuwenoude voorwerp compleet.

Advertisement