Zitten de luiken vol stof en kun je ze niet laten glanzen? Dit is de ideale manier

Janine image
door Janine

04 Oktober 2023

Zitten de luiken vol stof en kun je ze niet laten glanzen? Dit is de ideale manier
Advertisement

Het huis netjes en perfect schoon houden betekent niet alleen de omgevingen en voorwerpen die we het meest gebruiken onder handen nemen, maar ook de omgevingen en voorwerpen die we minder “aanraken”. Hoe vaak per maand maak je bijvoorbeeld de luiken schoon, ervan uitgaande dat deze in je woning aanwezig zijn?

We kunnen natuurlijk niet het antwoord van iedereen weten, maar we gaan ervan uit dat luiken niet bepaald het eerste zijn dat we schoonmaken zodra we beginnen met het opruimen van het huis. Dit betekent uiteraard dat ze vuiler worden, dat stof en vlekken de neiging hebben zich te hechten, vooral aan de buitenkant, en dat het ingewikkeld wordt om ze te laten glanzen. Wat moeten we dan doen? Laten we proberen te begrijpen wat de snelste manieren zijn om ze weer als nieuw te krijgen.

Advertisement

Luiken: van hout of van ijzer?

Luiken: van hout of van ijzer?

Pxhere

Luiken zijn zeer wijdverspreid en vormen niet alleen een verfraaiing van de ramen van je huis, maar ook een uitstekend antidiefstalsysteem. De materialen die worden gebruikt om ze te bouwen zijn verschillend en variëren van aluminium, ijzer, hout tot PVC. Welk materiaal ze ook zijn, ze worden gebruikt voor binnen en buiten. Daarom is het noodzakelijk om veel aandacht te besteden aan het onderhoud ervan, om te voorkomen dat ze kapot gaan onder invloed van weersinvloeden en het verstrijken van de tijd.

Ongeacht het gekozen materiaal, wat al degenen die ze in hun appartement hebben gemeen hebben, is de moeilijkheid om ze schoon te maken. De lamellen zijn vaak smal, er zijn vaste of verstelbare, en dit maakt een snelle en voldoening gevende reiniging niet mogelijk, maar er zijn manieren om dit doel te bereiken en het zijn precies deze waarover we met je willen praten.

Advertisement

Zo maak je houten luiken schoon

Zo maak je houten luiken schoon

Creativo

Hout is een zeer wispelturig materiaal en onderhevig aan het verstrijken van de tijd en de weersomstandigheden. Desondanks weten we heel goed dat er ramen en luiken van worden gemaakt en dat er veel onderhoud nodig is om het lang mee te laten gaan. Als je bijvoorbeeld de lamellen van luiken schoonmaakt, moet je oppassen dat je geen vlekken op het hout maakt of verkleurt.

Het eerste wat je in deze gevallen moet doen, is overmatige ophoping van vuil voorkomen, maar dit is niet altijd mogelijk. Luiken zijn bovendien, zoals we al zeiden, niet een van de dingen die het vaakst worden schoongemaakt, en daarom bestaat het risico dat stof zich ophoopt en zelfs op de meest verborgen plekken infiltreert. Hoe verwijder je dat?

De manieren en middelen zijn verschillend en bovenal moeten we bedenken dat het belangrijk is om niet meteen met een doekje en water te pakken, maar een andere weg te volgen.

  • Allereerst is het raadzaam om de laag stof aan de oppervlakte te verwijderen met een bezem, een stofzuiger of zelfs een stofdoek. Het advies is om een ​​zacht en delicaat voorwerp te gebruiken dat geen krassen op het houten oppervlak veroorzaakt, en om, indien mogelijk, de lamellen te sluiten om alles gelijkmatig schoon te maken.
  • Zodra dit is gebeurd, kun je met behulp van een tandenborstel, bij voorkeur een nieuwe en zachte, op de meest verborgen punten inwerken en cirkelvormige en delicate bewegingen maken.
  • Zodra de eerste twee reinigingsfasen zijn voltooid en als er sprake is van korstvorming of vlekken, kun je de luiken afnemen met een vochtige doek. Wees echter voorzichtig: we hebben het over houten luiken, een materiaal, zoals we al zeiden, delicaat en vervormbaar, dus het is raadzaam om niet te overdrijven met het gebruik van water, chemische en agressieve producten te vermijden die het kunnen verkleuren en vervormen, en vergeet niet om elk spoor van vocht te verwijderen. Als je echt een schoonmaakmiddel nodig hebt, kun je beter afwasmiddel of eenvoudige Marseillezeep gebruiken.

IJzeren luiken: hoe kunnen we ze laten glanzen?

IJzeren luiken: hoe kunnen we ze laten glanzen?

Peakpx

Luiken zijn echter niet alleen van hout, maar ook van ijzer of aluminium. Ook in dit geval is het schoonmaken niet eenvoudig en is er veel geduld nodig om ze weer te laten glanzen. Sommige trucjes kunnen echter van pas komen. Laten we eens kijken welke.

In tegenstelling tot hout zijn ijzer of aluminium veel resistenter en worden ze niet bijzonder beïnvloed door de werking van water. Daarom kunnen we in dit geval wat gedurfder zijn om de luiken schoon te maken, maar er hoe dan ook voor zorgen dat we de oppervlakken niet beschadigen.

  • Ze schoonmaken verschilt niet veel van die van hout. Ook in dit geval kan een bezem erg handig zijn om de laag stof te verwijderen, terwijl de luiken volledig droog zijn en je ervoor zorgt dat de borstelharen niet te hard zijn. Als we eenmaal klaar zijn en merken dat er nog wat resten achterblijven, kunnen we de afzonderlijke lamellen afvegen met een droge microvezeldoek.
  • Zodra deze eerste fase klaar is, nemen we een doek en een emmer water om ze goed te wassen. We zeiden dat het materiaal resistenter is, zodat water niet al te veel problemen zal veroorzaken, net zoals er niets zal gebeuren met het gebruik van schoonmaakmiddelen. Het is echter altijd beter om te kiezen voor delicate zepen, misschien dezelfde die voor hout worden gebruikt.
  • Ten slotte gaan we verder met drogen, waardoor de vorming van lelijke druppels wordt voorkomen en deze glanzend blijven.

Van welk materiaal de luiken ook zijn, je weet nu precies hoe je ze weer schoon en als nieuw kunt krijgen. Werk ze!

Advertisement