Weg met die zweetgeur: trucs voor altijd lekker ruikende kleding

door Natasja

01 November 2023

Weg met die zweetgeur: trucs voor altijd lekker ruikende kleding
Advertisement

Ongeacht de temperatuur in de omgeving waar je je bevindt is het zeer waarschijnlijk dat je - na een bepaalde tijd - de neiging hebt om te zweten. Dit is een fysiologische reactie die onvermijdelijk leidt tot vlekken op je kleding, maar dat niet alleen: dit onaangename proces wordt beïnvloed door bepaalde dynamieken die voortkomen uit... deodorants! De combinatie van de afscheidingen en bepaalde elementen van de bekende huidproducten zijn in feite de oorzaak van zweetvlekken.

Je kunt echter succesvolle strategieën toepassen om het verschijnen van zweetvlekken te 'beperken' en om recentere vlekken, maar ook vlekken die al langer aanwezig zijn, te verwijderen.

Advertisement

Hoe verwijder je verse zweetvlekken

Hoe verwijder je verse zweetvlekken

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Zweten lijkt praktisch onvermijdelijk: zelfs als je de beste producten gebruikt maar je een beetje beweegt, of in ieder geval na een bepaald aantal uren, gebeurt het uiteindelijk toch. Een paar trucjes kunnen helpen, zoals de voorkeur geven aan talkpoeder boven de meer commerciële deodorantverstuivers, maar als je de voorkeur geeft aan de laatste is een trucje om eerst de deodorant te verstuiven en te wachten tot deze volledig is opgedroogd op de huid en je dan pas aan te kleden.

Hoe dan ook, je zult altijd te maken hebben met zweetvlekken. Wat kun je doen om van die lelijke, stinkende vlekken af te komen?

In het geval van 'verse' vlekken, d.w.z. meer recente vlekken, is het raadzaam om een vlekkenverwijderaar over het te behandelen gebied te halen en dan zachtjes te wrijven met een speciale borstel totdat de vloeistof diep doordringt. Dit proces is een voorbehandeling en is als zodanig alleen een noodzakelijke stap voor het wassen van het kledingstuk. Je kunt vlekken ook voorbehandelen met witte azijn: verstuif de vloeistof en laat het kledingstuk een paar minuten weken in een teil met koud water. En voor vlekken die al droog zijn?

Advertisement

Trucs om gele kringen en oude zweetvlekken te verwijderen

Trucs om gele kringen en oude zweetvlekken te verwijderen

Rawpixel

Zweetvlekken die niet op tijd worden behandeld kunnen, vooral op witte kleding, gele kringen creëren die moeilijk te verwijderen zijn als ze niet op de juiste manier worden aangepakt.

Wat echt het verschil maakt, is niet het product dat je gaat gebruiken, maar de borstel die je gaat gebruiken om te schrobben! In feite speelt een goede wasborstel een cruciale rol als het gaat om het verwijderen van vlekken en kringen. We willen je in deze gevallen echter een winnende strategie aanraden: behandel vlekken vooraf door je kleding in een grote emmer te laten weken, voeg een glas baking soda toe en wacht ongeveer tien uur.

Op dat moment is de was klaar om de wasmachine in te gaan en komt er hoogstwaarschijnlijk niet alleen schoon uit, maar ook buitengewoon geurig: geen vlekken en zweetgeur meer!

Advertisement