Niet te verwijderen vlekken gaan voorgoed weg uit je matras met slechts een keer sproeien

door Skip

25 Augustus 2023

Niet te verwijderen vlekken gaan voorgoed weg uit je matras met slechts een keer sproeien
Advertisement

Op een schoon matras slapen dat niet stinkt is niet alleen van fundamenteel belang wat hygiëne betreft, ook draagt dit op een andere manier bij aan de algehele gezondheid: de ruimte waarin je slaapt schoonmaken kan bijdragen aan een goede nachtrust; een van de dingen die je lichaam echt nodig heeft om zo goed mogelijk te functioneren.

Er doen zich echter talloze situaties voor waarin er vlekken in matrassen komen die lastig te verwijderen zijn als ze niet meteen worden aangepakt, soms lijken ze niet eens te verwijderen. Denk aan bloed, verschillende lichaamssappen; allemaal dingen die je niet altijd weg krijgt door met gewone wasmiddelen te wassen.

En dus kan je je behelpen met wat spitsvondige huisvlijt dat we je hieronder zullen laten zien.

Advertisement
Creativo

Creativo

Een product dat zeer effectief is wanneer je met (recentere, maar zeker ook niet al te oude) bloedvlekken te maken hebt, is waterstofperoxide.

Combineer in een spuitflacon 50 ml waterstofperoxide met 500 ml gewoon water. Voeg twee eetlepels marseillezeep toe en een á twee druppels afwasmiddel. Als je wilt kan je ook nog een eetlepel natriumpercarbonaat toevoegen. Het geheel goed schudden en op de vlek spuiten zodat het er goed van doortrokken is.

Neem dan een borstel met zachte haren (zoals sommige borstels die je voor schoenen gebruikt) en ga daarmee over de vlek om het vuil weg te krijgen. Zorg dat je ook een zachte doek paraat hebt die je natgemaakt met water waarmee je kan deppen en de zeep en het vuil kan verwijderen. Spoel deze doek na en wring hem elke keer uit wanneer je hem gebruikt en wissel borstelen af met het deppen met het doek, net zo lang totdat je de vlek weggekregen hebt.

Door deze aanpak trekt er onvermijdelijk water en vocht in het matras dus is het beter om dit 's ochtends te doen dan kan het een hele dag lang drogen. Ook kan je het droogproces versnellen door een föhn te gebruiken. Nog beter is het, als je er een hebt, om een stoomreiniger te gebruiken of sowieso een apparaat dat water inclusief vuil kan opzuigen zodat je ook juist dat teveel aan vocht kan verwijderen.

Als je ook te maken krijgt met vlekken die door honden of katten zijn veroorzaakt kan je buiten de eerder beschreven aanpak ook enzymatische wasmiddelen proberen; vaak zijn deze middelen een van de betere om dit soort vuil weg te krijgen.

Advertisement