Zijn de keukenkastjes vies en vol met vlekken? Hier zijn enkele methoden om ze glanzend te maken

door Natasja

29 Oktober 2023

Zijn de keukenkastjes vies en vol met vlekken? Hier zijn enkele methoden om ze glanzend te maken
Advertisement

De keuken is de kamer in huis waar misschien wel de meeste tijd wordt doorgebracht. Avondeten, lunch en de bereiding ervan kosten ons tijd en het is fijn om in een schone, geurige ruimte te zijn, ondanks de etensgeuren die zich ophopen. Maar wat wordt het meest vuil in de keuken en dat we niet vaak schoonmaken? Veel mensen zullen misschien de keukenkastjes antwoorden, en dat is waar. Denk namelijk aan hoe vaak je ze schoonmaakt; veel minder vaak dan de kookplaat, de vloer of ook de tafel. Daarom kunnen vuil en vlekken zich ophopen en de keuken echt vies maken. 

Maak je geen zorgen: er zijn verschillende huishoudelijke trucjes om de keuken weer te laten glanzen. Laten we er een paar bekijken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Oliespatten, etensresten en dampen kunnen na verloop van tijd de glans van de keukenkastjes aantasten. Er zijn echter veel doe-het-zelf trucs om vuil en vetaanslag te verhelpen. 

  • Witte wijnazijn. Het is een zeer nuttige bondgenoot bij de dagelijkse schoonmaak en ook bij het wassen van de was. Het belangrijkste is, vergeet het nooit, om het niet alleen te gebruiken. Maak een mengsel door een kom te vullen met lauw water en 3/4 kopje azijn en een druppel afwasmiddel erin te gieten. Meng de ingrediënten goed en drenk een zachte doek in het mengsel. Wring hem uit en veeg de deurtjes ermee schoon. Zodra dit gedaan is, spoel je ze af met een schone, vochtige doek en droog je alles goed.
  • Tandpasta. Als je geen azijn in huis hebt, gebruik dan tandpasta. Dit is ook geweldig voor het schoonmaken van kasten. Begin altijd met een bak lauw water - dit is erg handig om vet op te lossen - en een spons. Knijp wat tandpasta op de spons, maak hem nat en knijp hem even met je handen zodat er een licht schuim ontstaat en veeg er dan de meubels mee schoon. Veeg na deze stap met een schone, vochtige doek om alle resten te verwijderen en maak alles daarna droog.

Advertisement

Gelakte en hoogglans keuken

Gelakte en hoogglans keuken

Rawpixel

We hebben twee trucs gezien om vuil van keukenkastjes te verwijderen. Voordat je dit doet, moet je echter goed opletten van welk materiaal het gemaakt is en dienovereenkomstig handelen.

Als de keuken glad en gelakt is, is het van het grootste belang om eerst op te letten dat je geen verdere vlekken veroorzaakt door agressieve producten te gebruiken. De eerder genoemde producten zijn prima, maar vergeet niet dat je in geen geval schuursponzen mag gebruiken. Ze kunnen grotere of kleinere krassen maken op oppervlakken en deze permanent beschadigen. Een zachte doek is voldoende en vergeet niet om de deurtjes altijd te drogen na het schoonmaken.

Houten meubilair schoonmaken

Houten meubilair schoonmaken

Paul Gorman/Flickr

Als de keuken daarentegen van 'ruw' hout is gemaakt, moet je weten dat de doekjes die over de deuren worden gehaald nooit te veel water en middelen mogen bevatten, maar alleen bevochtigd mogen worden. Te veel water kan de meubels beschadigen en ze blootstellen aan overmatig en contraproductief vocht. Om dezelfde reden moet je oppassen dat er niet te veel condensatie ontstaat, vooral op meubels in de buurt van het fornuis. Als dit gebeurt, moeten ze gelijk worden gedroogd.

Het is dus belangrijk om altijd niet-schurende microvezeldoekjes te gebruiken en schoonmaakbewegingen te maken die op de een of andere manier de nerf van het hout volgen, zodat er geen vlekken of afgebladderde delen ontstaan.

Door deze eenvoudige trucs in de praktijk te brengen, zul je zien hoe de keuken zijn oorspronkelijke pracht terugkrijgt en perfect schoon en geurig wordt. Kende je ze al?

Advertisement