Decluttering: 7 spullen die je altijd moet bewaren als je je huis opruimt

door Natasja

03 November 2023

Decluttering: 7 spullen die je altijd moet bewaren als je je huis opruimt
Advertisement

Vroeg of laat komt er een tijd dat je je huis moet opruimen. Maar als je dingen gaat weggooien die je niet nodig hebt, loopt het vaak uit de hand en gooi je veel meer weg dan je zou moeten doen. Het huis opruimen is in feite een fundamentele stap in het beheer van de ruimtes, om je de kans te geven altijd te vinden wat je nodig hebt wanneer je het nodig hebt, maar ook om de juiste plaats te vinden voor alle voorwerpen die je dierbaar zijn.

Wanneer je echter overgaat op een minimalistische benadering in het beheer van de voorwerpen, is het risico altijd dat je overdrijft en voorwerpen wegdoet die in plaats daarvan bewaard zouden moeten worden. Daarom is het belangrijk om decluttering te doen voordat je je overweldigd voelt door rommel, door bewust te kiezen wat bewaard moet worden en wat echt overbodig is. Maak gebruik van minder toegankelijke ruimtes om alles op te bergen dat minder vaak wordt gebruikt en bewaar het voor als je het weer nodig hebt.

We stellen hieronder 7 voorwerpen voor die je altijd moet bewaren als je je huis opruimt.

Advertisement

1. Belangrijke documenten

1. Belangrijke documenten

Pexels

Certificaten, contracten, juridische waardepapieren, maar ook persoonlijke documenten en gebruikers- en onderhoudshandleidingen van apparaten moet je altijd zorgvuldig opbergen zodat je ze altijd bij de hand hebt als je ze nodig hebt. Natuurlijk kunnen er kopieën worden aangevraagd, maar de bureaucratische rompslomp is in dit soort gevallen ongelooflijk lang en omslachtig.

Advertisement

2. Kunstwerken en vintage meubels

2. Kunstwerken en vintage meubels

Pexels

Sommige kunstwerken en meubels van je oma zien er in jouw huis misschien wat verouderd uit, maar het zou echt zonde zijn om ze weg te gooien. Bekijk de situatie eens vanuit het oogpunt van duurzaamheid: door deze voorwerpen te bewaren, vind je een nieuw leven voor iets dat bedoeld was om lang mee te gaan en red je de planeet van afval.

Een speciaal detail, een laagje verf of een paar kleine doe-het-zelf veranderingen kunnen genoeg zijn om een vintage meubelstuk te transformeren en het aan te passen aan de stijl van je huis, waar het er nog lang mooi uit zal zien.

3. Glazen potten

3. Glazen potten

Pexels

Glazen potten met conserven, jam en sauzen die eenmaal leeg zijn, worden vaak gerecycled, maar bij ze kunnen een nieuw en lang leven krijgen en zijn heel handig voor vele andere doeleinden. In de voorraadkast zijn deze potten bijvoorbeeld perfect voor het bewaren van losse etenswaren zoals specerijen, kruiden, meel, pasta, rijst, granen, peulvruchten en zelfs koekjes. In de woonkamer zijn ze perfect om kleine schrijfwaren in te bewaren of als bloemenvaas, terwijl ze in de garage of bijkeuken helpen om kleine doe-het-zelf accessoires netjes te houden.

Maar dat is niet alles: glazen potten lenen zich ook voor heel veel knutselwerkjes; door ze te recyclen kun je bijvoorbeeld originele zeep- en tandenborstelhouders, gereedschapshouders, lampen, kroonluchters en nog veel meer maken.

4. Speelgoed en boeken

4. Speelgoed en boeken

Pexels

Wie heeft zijn of haar favoriete speelgoed van toen we een kind waren niet bewaard en het angstvallig bewaakt als een kostbaar juweel. Natuurlijk kunnen kinderen ook teveel speelgoed hebben, maar voordat je het weggooit, neem je even de tijd om na te denken: heeft je kind er de afgelopen 6 maanden mee gespeeld? Hoe sterk is de emotionele band van het kind met dat specifieke speelgoed?

Hetzelfde geldt voor boeken: boeken van toen ze klein waren zijn misschien verouderd om te kunnen lezen, maar soms zitten er belangrijkere herinneringen tussen die pagina's dan alleen de verhalen die erin geschreven staan.

Bewaar de belangrijkste boeken en speelgoed op een plank of rek, of hergebruik ze op een creatieve manier, vind er een andere functie voor in huis.

5. Kleding die goed staat

5. Kleding die goed staat

Pexels

Bij het opruimen van de kledingkast laveer je tussen de verleiding om alles weg te gooien en de kledingkast helemaal opnieuw in te richten en het verlangen om elk kledingstuk te houden in de overtuiging dat ze allemaal belangrijk en bijzonder zijn op hun eigen manier.

Hoewel het zo is dat het beter zou zijn om alle kleding weg te gooien die je het afgelopen seizoen niet hebt gedragen, is het ook waar dat het soms beter zou zijn om, voordat je ongebruikte kleding weggooit, even stil te staan en te passen en na te denken: weet je echt zeker dat je de praktische kant van die oude trui wilt opgeven, alleen omdat de kleur niet meer in de mode is?

Advertisement

6. Foto's, brieven en erfstukken

6. Foto's, brieven en erfstukken

Pexels

Herinneringen zijn fundamenteel in ons bestaan, ze bepalen wie we zijn en waar we vandaan komen en het is altijd een goed idee om voorwerpen of foto's te bewaren die ons eraan herinneren hoe we waren. Vermijd een overdreven opeenstapeling van erfstukken, maar bewaar de belangrijkste dingen, de meest waardevolle voorwerpen, de beste foto's, de meest oprechte brieven. Stop alles in een doos, je kunt het onder je bed bewaren of bovenop je kledingkast, het maakt niet uit.

Het belangrijkste is dat je weet dat ze er altijd zullen zijn, dat je die doos kunt openen en ze kunt pakken wanneer je daar behoefte aan hebt.

7. Keukenapparatuur en -accessoires

7. Keukenapparatuur en -accessoires

Pexels

We zijn het met je eens dat je keuken niet overvol hoeft te staan met dubbele of nutteloze hulpmiddelen en accessoires. Soms gooien we echter spullen weg die we zelden gebruiken, maar die nog steeds nuttig kunnen zijn. Leer onderscheid te maken tussen wat echt nutteloos is en wat alleen bij bepaalde gelegenheden gebruikt kan worden. Gooi de eerste weg, bewaar de tweede. Misschien in een hoge kast of in de verste hoek van de opbergkast.

Wat bewaar jij bij het declutteren?

Advertisement