De 10-stappenmethode om voorgoed van muizen af te komen

door Natasja

07 Juli 2023

De 10-stappenmethode om voorgoed van muizen af te komen
Advertisement

We weten allemaal hoe vervelend een muizenplaag in huis kan zijn: ze veroorzaken niet alleen veel schade aan de huizen, maar kunnen ook verschillende ziekten overbrengen, daarom moeten we zo snel mogelijk van ze af.

Allereerst is preventie essentieel, wat kan worden gedaan door elke kier of spleet waar ze in kunnen komen af te dichten en alle sporen van voedsel en water te verwijderen die ze in de huizen kunnen aantrekken. Een andere manier om een plaag te voorkomen is om rommel in de buitenruimte en garage van de huizen te beperken, zodat muizen geen ruimte hebben om zich te nestelen, terwijl het adopteren van een van hun natuurlijke vijanden, zoals uilen of katten, een andere zeer nuttige preventieve actie is.

Mochten deze preventieve methoden falen, dan zijn er verschillende alternatieven om van deze ongewenste gasten af te komen; we leggen hieronder uit hoe dat moet.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

De regels van preventie gelden ook als het gaat om het verjagen van muizen; we zetten een aantal handelingen op een rijtje die je moet uitvoeren:

1. Gaten dichten: muizen kunnen zelfs in de kleinste spleten komen, dus het is belangrijk om het huis te inspecteren en elk gat te dichten om te voorkomen dat andere exemplaren toegang krijgen.
2. Onderhoud: het is van vitaal belang om het onderhoud van het huis goed bij te houden; vervang gebarsten of kapotte afdichtingen op deuren en ramen en dek ventilatieopeningen aan de buitenkant af, zorg ervoor dat je ook eventuele kieren rond airconditioners afdicht.
3. Verwijder voedsel en water: muizen zullen niet lang in een huis blijven dat hen geen voedsel biedt; houd je keuken altijd schoon, bewaar voedsel in luchtdichte houders en repareer eventuele waterlekken, sluit af en leeg regelmatig afval.
4. Orde en netheid buiten en in de garage: verwijder onkruid, struiken en afval achter het huis en bewaar brandhout buiten de buitenmuren van je huis. De garage moet netjes en schoon zijn om te voorkomen dat muizen er een schuilplaats en voedsel vinden en zich nestelen.
5. Natuurlijke afweermiddelen: pepermuntolie is ongewenst voor muizen en houdt ze op een natuurlijke manier uit de buurt van je huis. Je kunt ook een spray maken met een theelepel pepermuntolie in 750 ml water.
6. Roofdieren: overweeg om een kat te adopteren om je huis vrij te houden van knaagdieren. Hij houdt je gezelschap en helpt je warmer te blijven als hij niet op jacht bis.
7. Recycling: kattenbakvulling kan ook heel nuttig zijn om muizen op afstand te houden; verspreid door het huis verspreidt het de geur van je kat en ontmoedigt het indringers.
8. Ultrasonisch geluid: als je liever vertrouwt op technologie, schaf dan een ultrasonischgeluidapparaat aan; het zal vervelende geluiden afgeven aan knaagdieren en ze op afstand houden. Pas op als je een hond of kat hebt, die zullen het ook niet fijn vinden.
9. Vallen: als je het probleem op een meer menselijke manier wilt aanpakken, koop of maak dan vallen en laat de muizen los op een afstand van minstens 1,5 km van je huis.
10. Toekomstige plagen voorkomen: houd al deze maatregelen na verloop van tijd in stand en de muizen zullen voorgoed uit je huis verdwijnen.

Als geen van deze methoden werkt, kun je het gebruik van chemische giffen of vallen overwegen, maar in het geval van ernstige plagen raden we je aan een professional te bellen.

Succes met de jacht!

Advertisement