Geef je je planten te veel water? Ontdek het met deze 7 tekenen

door Natasja

24 Juli 2023

Geef je je planten te veel water? Ontdek het met deze 7 tekenen
Advertisement

Overmatig water geven is volgens experts de belangrijkste oorzaak van het doodgaan van pot- of kamerplanten, die veel gevoeliger zijn voor water dan planten in de volle grond. Om te voorkomen dat je je planten per ongeluk beschadigt door ze te veel water te geven, moet je in gedachten houden dat je vaak water moet geven, maar niet te veel; in de meeste gevallen hoef je er alleen maar voor te zorgen dat de grond licht vochtig blijft.

Als je echter twijfelt of je al te veel water hebt gegeven, zijn er verschillende tekenen waaraan je planten kunnen zien dat ze 'te veel hebben gedronken' en het is belangrijk om deze te leren herkennen om je fouten te corrigeren en de planten te redden. We onthullen hieronder de 7 tekenen dat je planten te veel water hebben gekregen en de manieren waarop je jezelf kunt corrigeren.

Advertisement
plant-your-seeds/Reddit

plant-your-seeds/Reddit

1. Oedeem: een van de allereerste symptomen van te veel water geven, het treedt op omdat de verdamping minder is dan de wateropname. Het komt vaak voor bij eenjarige geraniums, peperomia's en klimop en manifesteert zich als blaasjes aan de onderkant van de bladeren, die kunnen barsten en littekens achterlaten.
2. Bruine bladeren: als de bladeren van je planten bruin worden en aan het einde uitdrogen, betekent dit dat je bent vergeten om ze te vaak water te geven, maar als het hele blad bruin wordt, gaat rotten en eraf valt, betekent dit dat het probleem het tegenovergestelde is, namelijk te veel water geven.
3. Gele bladeren: het vergelen van de bladeren kan ook een symptoom zijn van te veel water geven; in dit geval gebeurt het vanaf de basis, waar de bladeren ouder zijn, en na het vergelen vallen de bladeren eraf. Dit fenomeen komt vaak voor bij glanzende planten zoals anthurium, jasmijn of gardenia. Wees hier heel voorzichtig mee, want soms kunnen de bladeren geel worden door voedingstekorten of een te hoge pH-waarde van de grond; controleer ook of bladval aan de basis geen natuurlijk verschijnsel is bij jouw plant.
4. Schimmel: als je schimmel ziet verschijnen op het oppervlak van de grond, kan dit betekenen dat de plant begint te rotten. In veel gevallen kan dit probleem worden opgelost door de plant water te geven aan de basis in plaats van in het midden, waar het water vast kan komen te zitten in het gebladerte.
5. Zachte stengels: atengels kunnen ook gaan rotten door te veel water; in dit geval worden ze zacht, vooral bij soorten met dichte stengels.
6. Rouwvliegjes: een te veel bewaterde plant is een gemakkelijke prooi voor ongedierte. Vooral rouwvliegjes leven en leggen hun eitjes in de grond rond overbewaterde planten en je kunt ze gemakkelijk verwijderen door de grond volledig te laten drogen voordat je opnieuw water geeft.
7. Verwelking: als wortelrot ontstaat, kan de plant geen voedingsstoffen meer uit de grond halen en begint te verwelken. In dit geval kan het lijken alsof de plant meer water nodig heeft, terwijl hij in feite te veel water heeft.

Advertisement

Fouten voorkomen of corrigeren

Fouten voorkomen of corrigeren

molecularkitten/Reddit

Wat moet je doen als je planten te veel water krijgen? Experts raden aan om de plant uit de pot te halen en in een teil te zetten op overlappende lagen krantenpapier. Na een nacht kun je de rottende wortels verwijderen en de plant verpotten in een nieuwe, gewassen pot.

Hoe kun je voorkomen dat je dezelfde fout weer maakt? Voor planten die van een minimum aan vocht houden, moet je regelmatig aan de grond voelen en water geven als het oppervlak droog is. Voor planten die in een droger klimaat leven, zoals vetplanten, moet je ervoor zorgen dat de grond niet alleen oppervlakkig droog is, maar ook in de bovenste 2 centimeter diep.

Observeer je planten; ze zullen je vertellen wat ze nodig hebben.

Advertisement