Wek je planten weer tot leven met dit natuurlijke product

door Skip

12 September 2023

Wek je planten weer tot leven met dit natuurlijke product
Advertisement

Iedereen die met planten bezig is droomt ervan dat zijn tuin mooi straalt en dat alles welig tiert en zijn er talloze manieren waarmee je dit voor elkaar kan krijgen. Het eerste waar je voor kan zorgen is dat je planten de juiste hoeveelheid water, licht en voedingsstoffen krijgen door middel van consequent water geven, correct periodiek bemesten en ervoor zorgen dat de planten zich op de juiste plaats bevinden in de tuin, op het balkon of binnen in je woning.

Een andere handige truc die je kan toepassen om planten te laten groeien is om er plantensoorten naast te plaatsen die hem helpen groeien of dat ze elkaar helpen groeien. Op zo'n zelfde wijze moet je dus ook geen planten naast elkaar zetten die elkaar dwarsbomen. Salie en rozemarijn kunnen van elkaar profiteren wanneer ze naast elkaar staan, terwijl pompoen nooit naast aardappelen moet worden gekweekt.

Wat moet je dus doen om je planten te beschermen tegen ziekmakers? Hulp hierbij komt verrassend uit onverwachte hoek, en betreft een product dat wordt gebruikt in de schoonmaak thuis:baking soda.

Wek planten weer tot leven met baking soda

Wek planten weer tot leven met baking soda

Creativo

Van de vele manieren waarop baking soda gebruikt kan worden is bij het planten telen er een van. Het kan planten als het ware desinfecteren. Deze veelvoorkomende natuurlijke oplossing kan heel goed ingezet worden in de strijd tegen problemen waar planten vaak mee te maken krijgen zoals schimmelziektes en ziektes die zich middels sporen verspreiden. Daarnaast vormen rupsen en mieren ook een probleem.

Baking soda is effectief vanwege de pH-waarde die het heeft: de pH-waarde van de aarde waar je planten in staan gaat erdoor omhoog. Dit maakt de aarde minder geschikt voor schimmels bacteriën en andere bacteriën om te groeien. De aanbevolen dosering is 5 á 15 gram baking soda in bijvoorbeeld een teiltje met 1 liter water dat je blijft roeren totdat je een gelijkmatig mengsel krijgt, dat je moet verdelen bij de planten 's ochtends vroeg.  

Advertisement

Manieren waarop baking soda is te gebruiken om planten tot bloei te laten komen

Manieren waarop baking soda is te gebruiken om planten tot bloei te laten komen

Pixabay

Baking soda blijkt in verschillende situaties nuttig te zijn voor planten:

  • botrytis of grauwe schimmel:deze ziekte komt redelijk vaak voor in moestuinen en tuinen en kan met baking soda goed worden aangepakt: zowel ter preventie als de behandeling ervan;
  • echte meeldauw of witziekte:veelvoorkomende schimmelziekte die kan worden voorkomen of behandeld door de baking soda direct op bladeren of de stam aan te brengen;
  • zure pH-waarde:wanneer de bodem verzuurt dan kan de situatie voor planten dusdanig veranderen dat ze niet kunnen bloeien en is in deze situatie baking soda gebruiken dus zeer handig omdat het de pH-waarde in de aarde meer laat dalen tot neutrale waarden, waardoor planten weer gezond kunnen groeien en bloeien.

Naast al deze voordelen is deze remedie totaal niet schadelijk voor het milieu.

Advertisement