Zout in plantenpotten zorgt voor altijd levendig bloeiende planten, maar welke soort?

door Skip

29 Augustus 2023

Zout in plantenpotten zorgt voor altijd levendig bloeiende planten, maar welke soort?
Advertisement

Zou het niet geweldig zijn om alle planten te kopen die je zou willen hebben en ze thuis hebben staan zonder dat je je druk om hoeft te maken dat ze gaan groeien? Voor velen van ons zeker, maar dat is echt een utopie. En dus houden we onze favoriete planten in de gaten en proberen we uit te vinden wat we ervoor moeten doen om planten in volle bloei te laten staan zonder al te veel inspanning te leveren en als het even kan ook geen fortuin uitgeven aan meststoffen.

In huis zijn er wel een paar handige dingen te vinden die kunnen helpen bij de verzorging van planten, maar niet alle producten doen wat ze beloven wanneer je erover leest online. Een erg populair middel is zout. Maar werkt dat nou echt?

Creativo

Creativo

Er wordt beweerd dat zout toevoegen aan de aarde goede effecten heeft planten, maar opletten is wel noodzakelijk. Want het zout waar men het over heeft is niet keukenzout. Dat is voor onze planten uiterst gevaarlijk, want het zorgt voor schade aan de processen van fotosynthese, ademhaling, verdeling van voedingsstoffen en leidt dit dus tot verwelking, uitdroging of afsterven van organen dan wel de hele plant!

Welk type zout kan je dan gebruiken op je planten? Epsomzout. Natuurlijk epsomiet bevat magnesiumsulfaathydraat twee elementen (magnesium en zwavel) die fundamenteel zijn voor de groei van planten. Zwavel is nodig voor de inwendige processen van de plant en over het algemeen is hier altijd voldoende van aanwezig in de aarde. Magnesium mag wel een een tekort van zijn maar het versterkt de celwanden en helpt het de plant zo dus om alle benodigde voedingsstoffen op te nemen. Magnesium speelt ook een belangrijke rol in de fotosynthese, in de productie van zaden en bij het vrucht dragen.

Maar pas wel een beetje op want vaak heeft de aarde waar we de planten in zetten, zeker wat betreft potplanten waarvan de aarde van goede kwaliteit is, geen magnesiumtekort en kan epsomzouten toevoegen juist negatieve effecten sorteren. Het advies is om altijd even te testen hoe het met de aarde gesteld is voordat je hem gaat verrijken met dit soort stoffen.

Mocht er sprake zijn van een tekort kan je 90 gram epsomzout nemen en deze oplossen in een gieter van 6 liter. Geef dan de aarde bij de plantvoet water, maar de bladeren niet. Doe dit eens per jaar, misschien einde winter en eventueel vóór de zomer en geniet van de resultaten.

Advertisement