6 slimme DIY trucs om je planten na de vakantie nog steeds te laten bloeien

door Natasja

14 Augustus 2023

6 slimme DIY trucs om je planten na de vakantie nog steeds te laten bloeien
Advertisement

Als je de hele winter voor je planten hebt gezorgd om ze uiteindelijk in de lente te zien bloeien, wil je zeker niet al je succesvolle resultaten kwijtraken als je weggaat voor de vakantie. Vooral niet als je niemand hebt om voor ze te zorgen, want of je nu 2 dagen of 2 maanden weggaat, je planten kunnen lijden onder je afwezigheid en het gebrek aan dagelijks water geven.

Wist je dat er verschillende oplossingen zijn om van je vakantie te genieten zonder bang te hoeven zijn voor het welzijn van je planten? Naast dure technologische hulpmiddelen, tijdschakelaars met gecontroleerde afgifte en automatische bewateringssystemen, kun je in feite je toevlucht nemen tot DIY en goedkope alternatieven die je planten en ook je portemonnee zullen sparen.

Ben je nieuwsgierig om te ontdekken welke dat zijn? We stellen ze hieronder voor.

Advertisement
Pixnio

Pixnio

Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om te voorkomen dat je planten uitdrogen tijdens je vakantie:

  • de bekendste methode is het gebruik van plastic flessen: nadat je ze met water hebt gevuld, maak je gaten in de dop of de bodem van de fles en begraaf je ze naast je planten nadat je de grond een beetje hebt losgemaakt; deze methode is weliswaar niet precies en aanpasbaar, maar kan toch nuttig zijn om ervoor te zorgen dat je planten tot 2 weken lang water blijven krijgen.
  • terracotta kegels: deze zijn preciezer dan plastic flessen en kunnen naast je planten worden begraven met een glazen fles in de bovenkant. Je moet er alleen aan denken om ze voor gebruik minstens 2 uur in water te laten weken, ze doen de rest en doseren het water dat aan je planten wordt afgegeven perfect.
  • de draadmethode werkt ook op een vergelijkbare manier. Je kunt dit in de praktijk brengen door een dikke katoenen, linnen of nylon draad te pakken en het ene uiteinde ervan in een bak vol water te steken. Begraaf de andere helft 6 tot 7 centimeter en de draad zal langzaam het water uit de bak absorberen en je planten water geven.
  • de plantgel zorgt tot 30 dagen lang voor constante bewatering. Je moet het 2-3 centimeter diep in de pot steken en water geven. De gel zal het water geleidelijk afgeven, waardoor de plant altijd water krijgt.

Er zijn nog andere voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je planten uitdrogen tijdens je afwezigheid: zet ze bijvoorbeeld op een schaduwrijke plek om ze niet te veel bloot te stellen aan de zon en als je altijd de juiste hoeveelheid vocht wilt, kun je waterteiltjes naast de potten zetten.

Fijne vakantie!

Advertisement