Voor bloeiende planten en weelderige oogsten moet je courgettes nooit naast deze planten kweken

door Natasja

14 Augustus 2023

Voor bloeiende planten en weelderige oogsten moet je courgettes nooit naast deze planten kweken
Advertisement

Courgettes behoren tot de populairste zomergroenten dankzij hun veelzijdigheid en zoete smaak, die zowel volwassenen als kinderen aanspreekt. Als je wat ruimte beschikbaar hebt op het balkon of in de tuin en overweegt om een kleine moestuin aan te leggen, heb je vast en zeker ook overwogen om courgettes te planten. Deze planten zijn heel gemakkelijk te kweken, ook al zijn ze erg veeleisend, en schenken gemakkelijk hun heerlijke bloemen en vruchten voor onze recepten.

Vanaf maart gezaaid, lopen courgettes vrij snel uit en dragen ze vruchten vanaf mei en gedurende het hele zomerseizoen. Ze hebben veel water nodig, grond die niet te kleiachtig of te kalkrijk is en veel licht. Deze specifieke eisen, samen met de gevoeligheid voor verschillende plagen, maken de courgette ongeschikt om samen met andere gewone tuinplanten te kweken, die we hieronder opnoemen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Cucurbitaceae: courgettes houden niet van de nabijheid van andere planten uit hun familie, zoals komkommers of meloenen. Deze planten kunnen namelijk gemakkelijk worden geïnfecteerd door dezelfde plagen die courgettes aantasten, zoals echte meeldauw of komkommerkevers. Als je ze dicht op elkaar kweekt, verhoog je dus het risico dat de besmetting zich verspreidt, waardoor een groter deel van de oogst verloren gaat.
  • Aardappelen: ook aardappelen kunnen gemakkelijk aangetast worden door de kolonisatie van aardappelkevers, waar courgettes ook gevoelig voor zijn. Bovendien zijn aardappelen, net als courgettes, veeleisende planten en als je de twee soorten samen kweekt, loop je het risico dat de grond snel en overmatig uitgeput raakt, met een slechte oogst als gevolg.
  • Brassicaceae: planten zoals kool, broccoli en bloemkool geven stoffen af aan de grond die de groei van andere soorten remmen, waaronder courgettes. Brassicaceae trekken ook koolwormen aan, die ook courgettes kunnen beschadigen. Het is veel beter om ze ver weg te houden als je een goede oogst wilt.

Maar welke planten kun je dan naast courgettes kweken? Peulvruchten zijn bijvoorbeeld uitstekende partners voor courgettes, omdat ze stikstof binden in de grond. Maïs kan ook winstgevend worden geteeld naast courgettes, omdat het dezelfde vocht- en bodemvereisten heeft. Met hun lange stengels biedt maïs ook steun aan klimplanten, daarom wordt de combinatie van maïs, courgettes en peulvruchten als ideaal beschouwd. Tot slot kunnen kruiden ook gunstig zijn voor courgettes, omdat ze met hun sterke geur ongedierte op afstand houden.

Nu ben je echt klaar voor de teelt!

Advertisement