Verkruimel kurk en wees er creatief mee en maak er iets moois van

door Skip

12 September 2023

Verkruimel kurk en wees er creatief mee en maak er iets moois van
Advertisement

Wijn en champagne die wordt opengetrokken voor belangrijke gelegenheden maar ook gewoon voor een diner of lunch. Uiteindelijk blijft er altijd wel een kurk over die doorgaans in de afvalbak belandt. In plaats van kurken weg te gooien kan je ze opbreken in in stukjes, misschien zelfs wel verpulveren, want dan wordt het een handig basismateriaal om te gebruiken creatieve knutselprojectjes.

Dit recycle-idee is echt voor iedereen uitvoerbaar en kan naar wens worden gepersonaliseerd zodat je iets kan maken wat door je fantasie tot stand is gekomen.

Kurk is een ongelofelijk natuurproduct

Kurk is een ongelofelijk natuurproduct

wallpaperflare.com

Kurk heeft een berg aan handige eigenschappen waar je op talloze manieren wat mee kan. De schors van de kurkboom is ervan gemaakt dus is het een volledig natuurproduct en wordt het toegepast in akoestische en thermische isolatiesystemen. Het is licht, elastisch, bestendig en ook nog eens ondoorlatend:geen lucht en geen vocht. Hierdoor is kurk overal te gebruiken zelfs in zee.

Ondanks dit alles is het poreus maar kan het wel veel gewicht hebben en raakt het niet makkelijk verzwakt. Een van kurk gemaakt voorwerp behoudt lang zijn kenmerken maar zal niet gaan rotten (ondanks dat het hier om boomschors gaat!) en wordt niet aangevreten door knaagdieren en insecten, die juist in andere natuurvezels geïnteresseerd zijn.

Advertisement

Breek kurk op in kleine stukjes om ermee te knutselen

Breek kurk op in kleine stukjes om ermee te knutselen

Creativo

Alvorens zulk geweldig materiaal weg te gooien kan je alle kurken die je toevallig verzamelt, apart bewaren in een vaas of in een lade. Afhankelijk van de vorm kan je ze gebruiken voor een hele trits aan werkjes. Maar ook als ze een beetje kapot zijn, wellicht doordat je een fles verkeerd geopend hebt, of zelfs volledig kapotte kurken: allemaal kunnen ze van pas komen.

Als je kurk versnippert door ze snijden, op te breken of in de blender te doen dan heb je een basismateriaal waarmee je simpele en handige voorwerpen vorm kan geven zoals bijvoorbeeld een onderzetter voor pannen.

Zorg dat je wat vinyllijm klaar hebt voor gebruik en doe er wat van op fijngehakte kurk. Meng goed door totdat je het kan modelleren en aan kan drukken in de vorm die je wenst. Wil je een onderzetter maken voor een pan dan moet je een platte plaat maken en kan je hiervoor ook een ronde of vierkante mal gebruiken om de onderzetter in de gewenste vorm "uit te snijden." Laat 24 tot 48 uur drogen en dan zal je onderzetter goed uitgedroogd en hard geworden zijn, klaar voor gebruik.

Met dezelfde methode zijn ook onderzetters voor glazen te maken en kan je wellicht door glitterlijm of een dotje verf het geheel een beetje naar wens personaliseren.

Wat zou jij graag willen maken met deze simpele knutseltechniek?

Advertisement