Door deze twee simpele producten te gebruiken krijg je je was altijd stralend wit

door Skip

12 September 2023

Door deze twee simpele producten te gebruiken krijg je je was altijd stralend wit
Advertisement

Je kent die situatie vast wel:op den duur wordt je witte was grauw of gelig? De was mooi stralend wit krijgen lijkt een onhaalbaar doel te zijn ondanks dat er vaak een beroep wordt gedaan op chemische, in sommige gevallen best agressief en verontreinigende middelen. Deze geven je dan niet de gehoopte resultaten en in een enkel geval gaat je kleding erdoor kapot of hebben ze schade in het milieu aangericht.

Sommige lezers zullen zich misschien afvragen hoe hun oma's of overgrootoma's het toch voor elkaar gekregen hadden om de was onberispelijk schoon te krijgen terwijl ze niet over moderne technologieën beschikten. En het is juist hier in deze situatie waar oplossingen op natuurbasis vaak veel beter werken dan chemische reinigingsmiddelen van tegenwoordig.

Of je nu met vlekken zit die komen door veelvuldig dragen, vale plekken hebt vanwege overmatig gebruik van wasmiddel of door verkeerd wassen er is altijd een manier om je textiel weer stralend te krijgen alsof je het net gekocht hebt. Hoe? Door gewoon deze 2 simpele natuurproducten te gebruiken.

Twee natuurlijke producten voor een witte was

Twee natuurlijke producten voor een witte was

Creativo

De beste middelen die bijdragen aan een altijd witte was zijn twee poeders die veel worden gebruikt bij de natuurlijke manier van schoonmaken en die dus vaak zijn te vinden thuis:natriumpercarbonaat en citroenzuurpoeder.

  • Natriumpercarbonaat wordt actief op 40 graden of hoger (en heb je dus niks aan op een lagere temperatuur of kouder); twee eetlepels van dit product toevoegen aan het wasmiddel in de zeepbaklade of direct in de trommel zorgt ervoor dat je wasgoed in contact komt met actieve zuurstof. Dit lost vlekken op en maakt je wasgoed weer wit buiten dat het 't ook ontsmet. Buiten dat dit product niet kan worden gebruikt onder de 40 graden kan het ook niet gebruikt worden voor delicate stoffen zoals wol zijde linnen of leer.
  • Citroenzuur dat wordt verkregen uit citrusvruchten staat bekend als een prima vervangend middel voor wasverzachter en antikalkmiddel. Citroenzuur dat samen met natriumpercarbonaat wordt gebruikt zal de effecten van laatstgenoemd product versterken: het kan dus beter vlekken verwijderen en beter bleken en werkt het als een 'vanger' en antikalkmiddel, waardoor er minder wasmiddel hoeft te worden gebruikt en dus kleding niet grijs wordt. Je kan direct een eetlepel citroenzuurpoeder met wat water in het vakje doen voor wasverzachter of een mengsel maken bestaande uit 2 theelepels citroenzuurpoeder in een yoghurtkuipje vol met water, wat je dan in het vakje voor wasverzachter.

Advertisement

Andere oplossingen waarmee je je was stralend wit kan laten worden

Andere oplossingen waarmee je je was stralend wit kan laten worden

Pexels

Ook andere oplossingen op natuurbasis blijken handig te zijn wanneer je wasgoed weer wit en stralend wil krijgen:

  • baking soda:staat bekend om zijn blekende werking en werkt ook goed op textiel: voeg er een kop van aan de was toe voor grondig gereinigd wasgoed dat langer wit blijft;
  • ook citroensap staat bekend om zijn blekende werking:voeg het sap van twee citroenen toe aan een liter water met daarin 2 eetlepels grof zout en laat hier je wasgoed minstens een uur in weken voor een direct wittere was;
  • as:werd vroeger zeer veel gebruikt om wasgoed mee te reinigen en te ontsmetten en is altijd nog een zeer geldig alternatief. Je kan zelf as-loog maken in huis of dit al kant-en-klaar kopen en gebruiken als witmaker, vlekverwijderaar en ontsmetter;
  • witte azijn is ten slotte niet alleen een perfecte wasverzachter maar helpt het ook in de vlekverwijdering en gaat wasgoed er meer door stralen. Doe azijn verdund in bijvoorbeeld een teiltje met water en laat minstens een uur weken.

Hoe haal jij het liefst vlekken uit je was?

Advertisement